USB Type-C bude univerzální konektor, zastoupí napájení i DisplayPort

Nový konektor USB Type-C se proslavil především tím, že je oboustranný a menší oproti stávajícímu USB. Nové rozhraní však bude mít celkově řadu dalších výhod. Například možnost zatížení výkonem až 100 W a také alternativní režimy, které umožní přenos jiných signálů. Prvním standardizovaným alternativním režimem je mód DisplayPortu. Konektor USB Type-C tak dává naději, že jinou „díru“ už u elektronických zařízení od telefonů po notebooky nebudeme potřebovat.

427859545

Nové USB umožní přenos proudu až 5A, a to při napětích 5, 12 nebo 20 V. To představuje maximální příkon 100 W, který bohatě postačí i pro napájení notebooků. Ještě zajímavější je ale možnost využití rozhraní USB Type-C v alternativním režimu, upozorňuje web Anandtech. Pochopitelně se v tomto neangažuje samotný konektor, ale sběrnice a řízení signálů, které umožňuje čtyři datové linky USB rozhraní efektivně přepínat.

43858164 
Ukázka možností využití univerzálního rozhraní USB Type-C (zdroj: prezentace VESA)

V nedaleké budoucnosti bychom se mohli dočkat univerzálních doků, které k notebooku jediným kabelem připojí napájení, výstup na monitor s rozlišením 4K při 60 FPS a ještě rychlé datové přenosy (minimálně standardu USB 2.0) pro připojení ostatních periferií. 

Diskuze (42) Další článek: Adobe koupilo mobilní fotoeditor Aviary

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,