V čínských továrnách se už vyrábí miliarda čipů denně. K soběstačnosti to zatím nestačí

Čína se snaží v oblasti technologií dosáhnout soběstačnosti a minimalizovat nutnost importu západních technologií. Obzvláště to platí u čipů a i když je ve výrobních technologií stále ještě pozadu, velmi rychle inovuje a hlavně zvětšuje objemy výroby.

Dle informací webu South China Morning Post už se v Číně a tamních továrnách vyrábí aktuálně kolem miliardy nejrůznějších čipů každý den. Platí to přitom jak pro jednodušší čipy (paměti, řadiče a podobně), tak i ty složitější (procesory, grafické akcelerátory a další). Jen za červen letošního roku tak bylo v Číně vyrobeno 30,8 miliardy čipů, což je neuvěřitelný 44% růst oproti minulému roku za stejný měsíc.

Klepněte pro větší obrázek

Pro porovnání – v červnu zároveň Čína importovala 51,8 miliardy čipů, takže sice stále není soběstačná, ale velmi rychle se situace a poměry mění. Jen za polovinu letošního roku si Čína dokázala ve vlastních továrnách vyrobit 171,2 miliardy čipů, což je meziroční nárůst o 48,1 %.

Obrovitost Číny ukazuje i fakt, že jen za prvních pět měsíců letošního roku vzniklo v Číně 15 700 nových společností, které se zaměřují na trh s polovodiči a čipy. Americké zákazy a omezení tak mají zcela opačný efekt – nakoply Čínu k tomu, že se velmi rychle v klíčových technologiích odstřihne od západu, což naopak oslabí ekonomiku USA a dalších zemí, protože už jejich zboží nebude Čína tolik potřebovat.

Diskuze (79) Další článek: ELONOVINKY: SpaceX se chlubí novou přistávací lodí. Je autonomní a dostala vtipné jméno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,