V Kolíně začnou díky počítačům předpovídat zločin

Každé policejní obvodní oddělení vede detailní záznamy o přestupcích i trestných činech v oblasti své působnosti. Když tuto unikátní databázi propojíte s chytrým softwarem, můžete do jisté míry předpovídat, kde a kdy se opět stane nějaký trestný čin. Je to prostá empirie  - stejná jako u předpovědi dlouhodobého počasí.

Před několika lety podobný počítačový systém proslavil třeba americký startup PredPol, který slibuje, že bude stejně jako ve filmu Minority Report předpovídat riziko kriminality a zobrazovat jej na mapě. Po letech testů má PredPol své výsledky. Tam, kde jej policisté zavedli, po několika měsících klesla kriminalita až o několik desítek procent.

predpol.png
PredPol vytipuje místa, kde se dnes uskuteční zločin

Nyní hodlají s pomocí statistiky a počítačů zatočit s kriminalitou i v Kolíně. Kriminální svodky vynesli na počítačovou mapu a získali tak přehled nejen o nejrizikovějších místech, ale také o době, kdy nejvíce hrozí kriminalita, poněvadž zvláště chování recidivistů je v tomto směru velmi předvídatelné.

PredPol a podobné sofistikované systémy přitom pracují i s modelováním psychiky recidivistů a mnoha dalšími faktory, čili se pokoušejí předpovídat rizika zločinu třeba i podle toho, kdy už zločinec utratil všechny peníze z minulého lupu a chce opět vyrazit do akce. I tuto obvyklou periodicitu lze totiž do jisté míry modelovat. Ostatně na vývoji PredPolu se vedle matematiků podílel i antropolog. 

Diskuze (35) Další článek: Ozobot Bit: malý jezdící robot pro zábavné programování [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,