V Praze vznikne ServerPark, datacentrum za 250 milionů

Společnost VSHosting v Praze dokončuje stavbu datavého centra ServerPark za 250 milionů. Chystá i akvizici a větší mezinárodní expanzi.

V Česku vyroste další poměrně rozsáhlé datové centrum. Hostingová společnost VSHosting provozující řadu tuzemských webových služeb či zpravodajských serverů chce ještě během první poloviny tohoto roku otevřít objekt nazvaný ServerPark. Stát bude v Praze v Hostivaři, rozlohu bude mít 1500 metrů čtverečních, konečná kapacita má být až osm tisíc serverů a celý projekt vyjde na 250 milionů korun.

„Jde o největší datacentrový projekt, který česká hostingová společnost staví na zelené louce,“ říká výkonný ředitel VSHostingu Damir Špoljarič. Ten firmu založil jako sedmnáctiletý a od té doby celý podnik rychle roste. „Věříme, že už jsme tak velcí, že se nám vlastní datacentrum vyplatí.“ Kromě českého trhu VSHosting postupně expanduje také do Evropy a více se chce prosadit také na severoamerickém a jihoamerickém trhu.

„Od roku 2012 realizujeme expanzi do Spojených států, kde dokážeme zaujmout třeba cenou. První zázemí máme v Austinu v Texasu a chystáme se také do Brazílie. To je pro nás logický krok kam jít dál, není tam taková konkurence,“ doplňuje Špoljarič. Na amerických trzích si VSHosting prozatím nic sám nestaví a prostory si pronajímá. „Ale kdo ví, třeba tam také jednou něco vybudujeme,“ usmívá se šéf rozjetého podniku.

Nejvyšší bezpečnost

VSHosting má v současné době asi tři tisíce klientů, zhruba čtvrtina je ze zahraničí. „Rádi bychom ty poměry v blízké budoucnosti více vyrovnali,“ říká Špoljarič. Největší část zahraničních zákazníků je ze Slovenska, VSHosting už nicméně přidává také klienty z dalších velkých evropských zemí. Firma aktuálně spravuje kolem tří tisíc serverů. VSHosting už pět let provozuje vlastní cloud VSCloud. S tím se za moře nechystá, v Evropě ho ale považuje za úspěšný.

Klepněte pro větší obrázek
Vizualizace ServerParku.

VSHosting doposud své servery hostoval ve vlastním vymezeném prostoru v malešickém datacentru společnosti TTC. Tam částečně plánuje zůstat, nepůjde ale o primární lokalitu. V podstatě bude sloužit jako záložní objekt pro disaster recovery a podobně. ServerPark se buduje na tři etapy, aktuálně se dokončuje hrubá stavba. VSHosting s výstavbou začal na podzim loňského roku.

Ve výsledku se příkon objektu má dostat až na 2 MW, teoretická datová kapacita bude až 15 petabytů a operační paměť se má dostat až na 500 tisíc gigabytů. Přivedeny budou také tři nezávislé optické linky o celkové kapacitě 120 gigabitů za sekundu s tím, že je prostor pro další navyšování. Objekt má mít dvě podlaží se samostatnými trafostanicemi a diesely.

ServerPark má jako jedna z mála datacentrových lokalit splňovat bezpečnostní standard TIER 4. Projekt bude rovněž žádat o bezpečnostní prověrku u NBÚ, čemuž odpovídá také technické bezpečnostní zázemí.

A bude také akvizice v Česku

VSHosting se nedávno připojil také do velkého německého internetového uzlu celoevropského významu. DE-CIX je tak vedle českého NIXu a Peering.cz a slovenského SIXu čtvrtým uzlem, kde společnost působí.

Firma rovněž chystá akvizice prozatím nespecifikované tuzemské hostingové společnosti. Oznámit by jí měla ještě letos. V tomto případě se pak bude konat konsolidace serverového zázemí, které má zajistit právě ServerPark.

VSHosting finančně náročný projekt financuje po etapách. Využívá k tomu vlastní prostředky. Původně se zajímala také o evropské dotace, které pomáhají vzniku datacenter v Písku či Ústí nad Labem, jako pražská firma na ně ale nedosáhla.

Diskuze (9) Další článek: Gartner: Krize PC končí. IDC: Na podobné soudy je ještě brzy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,