Vědci: Počítače potřebují nový Turingův test. Tentokrát vizuální.

Většina současných Turingových testů, které mají vyzkoušet, jestli počítač dokáže napodobit člověka, používají textovou komunikaci. Americká obranná organizace DARPA ale nyní sponzoruje vývoj nové metodiky (studie), která by měla obdobným způsobem prozkoušet AI software, který „vidí“ – rozpoznává objekty v obrazu.

Rozpoznávací technologie se totiž za poslední roky výrazně zlepšila, nicméně chybí nějaký dostatečně složitý a standardní test. Začala jej proto připravovat skupina matematiků z amerického východního pobřeží. Chytrý software bude muset napříště na fotografii nejen rozpoznat základní objekty a zodpovědět primitivní otázky typu „Je na fotografii člověk?“, ale bude se muset vypořádat i s mnohem komplexnějšími dotazy, které ověří, jestli počítač scénu skutečně chápe. Třeba: „Jde osoba X po chodníku? Drží osoba X něco v rukou?“

987511697
Možná podoba nového testu a otázky pro počítač

Další generace testů by pak měla otestovat i schopnost hlubší analýzy obrazu jako u člověka. Na snímku s mužem vstupujícím na červenou do křižovatky, ke které se zrovna blíží vůz, by tedy měl počítač rozeznat blížící se nebezpečí, které není součástí obrazu, ale stroj  si jej prostě musí stejně jako člověk domyslet.

Diskuze (12) Další článek: Prohlížeč Opera se znovu naučil synchronizovat uložené stránky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,