FBI šlo do protiútoku a získalo zpět výkupné oběti ransomwarového útoku Colonial Pipeline

Oživeno: Americký Federální úřad vyšetřování se po několika týdnech dostal k bitcoinové peněžence s výkupným, které v květnu zaplatil potrubní dopravce Colonial Pipeline. Firma tehdy zaplatila zhruba 75 bitcoinů, přičemž kriminalistům se podařilo získat 63,7 bitcoinů.

Bohužel, kurz k dolaru se v mezidobí výrazně proměnil, takže necelých 64 BTC mělo v posledních hodinách cenu jen okolo 2,3 milionů dolarů. Zhruba půlku toho, co firma v květnu reálně zaplatila. 

Způsob vysledování kryptoměnové peněženky a proniknutí dovnitř si nechalo FBI pro sebe. 

Soudní příkaz k zabavení výkupného s bitcoiny:


Potrubní operátor Colonial Pipeline, který nedávno čelil ransomwarovému útoku a z důvodu kolapsu počítačové sítě na několik dnů zastavil provoz, nejspíše zaplatil výkupné.

Spekulace se šířily už od minulého týdne a nepřímo je později potvrdila další zaoceánská média, podle kterých firma zaplatila zhruba 75 bitcoinů, což v dané době odpovídalo 5 milionům dolarů (dnes už mnohem méně).

Byť úřady i bezpečnostní společnosti varují před platbou výkupného ransomwarovým záškodníkům, podle pozorovatelů je to u mnoha podobně velkých hráčů kritické infrastruktury docela rozšířený jev.

Pro velkou společnost je výkupné jen položka

Hlavním důvodem je zpravidla to, že optikou velké společnosti je nakonec mnohem levnější zaplatit, rychle obnovit provoz a teprve dodatečně řešit opatření, aby se to již nikdy neopakovalo.

Na Colonial Pipeline zaútočila relativně mladá skupina DarkSide působící nejspíše ve východní Evropě. Útok ale nemířil na samotnou infrastrukturu potrubí a specializované počítače pro její řízení, ale byl to vcelku běžný ransomware, který postihl pracovní stanice obchodní sekce společnosti.

Colonial Pipeline poté síť raději sama odstavila, protože zhroucením obchodní části přišla o kontrolu nad zákazníky. Síť se specializuje na dopravu paliv a dalších ropných produktů na východním pobřeží USA.

Diskuze (58) Další článek: Dokumenty ukazují kreativitu nejbohatších Američanů. Elon Musk podle nich v roce 2018 nezaplatil ani dolar na daních

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,