Velký přehled automobilek a technologií pro automatické řízení

  • Spousta velkých výrobců automobilů představila systém řízení bez řidiče
  • Někteří volí cestu vlastního řešení a vyvíjí technologii sami
  • Přežijí technologickou revoluci?

​Ford: už 30 vozů s autonomními funkcemi

O Fordu se spekulovalo, že spolupracuje s Googlem na integraci jeho technologii automatického řízení bez řidiče. Zatím ale nic oficiálního nebylo zveřejněno, místo toho Ford oznámil spolupráci s Amazonem a výrobcem dronů DJI.

Klepněte pro větší obrázek

Ford má v plánu ztrojnásobit počet vozidel vybavených autonomními funkcemi, které budou v testovacím režimu na silnicích během tohoto roku. Celkem by se mělo jednat o 30 kusů. Spolupráce s Amazonem zahrnuje propojení s nových chytrým hubem Amazon Echo, který je určen pro domácnosti. V plánu je tak auta vybavit integrovaným připojením k internetu.

Klepněte pro větší obrázek
Jednotlivé fáze automatického řízení, Ford je prý už na čtvrté úrovni

Dle tvrzení pracuje Ford na automatickém řízení už deset let a už má samostatný tým, který pracuje výhradně na této technologii. Na současných prototypech už používá třetí generaci snímací technologie LIDAR od společnosti Velodyne ve verzi Ultra Pack. Řešení už tak není obrovská rotující krychle na střeše, ale pouze miniaturní modul.

Ford se chlubí tím, že tato technologie umožňuje čtvrtou úroveň automatického řízení, což je pouze jeden stupeň od plně automatického systému. Chlubí se tak, že má nejpokročilejší technologii ze všech automobilek. Uvidíme, jaká bude realita.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,