Velký přehled automobilek a technologií pro automatické řízení

  • Spousta velkých výrobců automobilů představila systém řízení bez řidiče
  • Někteří volí cestu vlastního řešení a vyvíjí technologii sami
  • Přežijí technologickou revoluci?

General Motors

Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Opel a další

 

 

Společnost General Motors má pod sebou hodně značek a nyní se snaží připravit na budoucnost i v oblasti spolujízdy a sdílených vozidel. GM proto nedávno investovalo 500 milionů dolarů do startup Lyft. Podle vyjádření se automobilový byznys za posledních pět let změnil více, než za předchozích 50 let, což pěkně reflektuje exponenciální technologický růst.

Klepněte pro větší obrázek

Mezi novinkami na CESu byl například plně elektricky vůz Chevrolet Bolt, který bude mít cenu pod hranicí 30 000 dolarů a dojezd až 320 kilometrů. V prodeji se objeví už tento rok, což je pro General Motors taková malá revoluce. Chytrá výbava zahrnuje jen klasické senzory pro detekci chodců nebo blížícího se nárazu do překážky či jiného vozidla a upozorňovací systémy.

Pro technologii samořízení už General Motors začala před deseti lety spolupracovat s DARPA a univerzitou Carnegie Mellon. V letošním roce by měla v rámci „Super Cruise“ implementovat do Cadillacu poloautomatický systém, který zvládne řídit na dálnicích., detekovat srážku a podobně základní věci. Dva nové modely Cadillacu pro letošní rok už budou například vybavené systémem komunikace mezi vozidly a přes internet. V plánu je co nejrychleji postupovat a nabídnout ve vozech plně automatický systém.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,