Viceprezident Fordu: Víme o každém, kdo na silnici překročí rychlost

Viceprezident Fordu pro marketing a obchod Jim Farley zakusil, co se stane, když člověk v jeho postavení řekne, co nemá. V panelové diskuzi na nedávné CESu sebevědomě prohlásil, že Ford ví o každém, kdo učiní nějaký dopravní přestupek, poněvadž adekvátně vybavené vozy v sobě mají zabudovaný GPS přijímač a jsou připojené k internetu. Farley dále prohlásil, že takto sesbíraná data lze použít třeba k optimalizaci dopravních cest. Případu se blíže věnuje Business Insider.

Ještě před rokem by možná podobný výrok vzbudil jen pozornost, nicméně po loňské aféře okolo NSA jsou lidé mnohem citlivější na jakékoliv náznaky sledování, čili se strhla lavina. Farley musel následně vydat tiskové prohlášení, podle kterého automobilka své zákazníky samozřejmě nemonitoruje a že se data o poloze automobilu odesílají na servery Fordu pouze v případě, kdy se uživatel sám přihlásí k vybraným službám, které Ford nabízí.

Anonymizovaný sběr informací v každém případě není nic nového pod sluncem. Výrobci nejrůznějších dopravních a navigačních systémů je používají třeba pro určení vytíženosti dopravních tras. Podobným způsobem využívá data třeba i Google a řidič s odesíláním dat souhlasí už v podmínkách služby mobilní navigace.

Diskuze (49) Další článek: Steve Ballmer bude brzy vlastnit více Microsoftu než Gates

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,