Virtuální počítače definitivně přichází k životu, říká VMware

Desktop jako služba doručovaná z datového centra už údajně konečně ožívá. Mohou za to mobilní zařízení. VMware proto ožil také a začal providerům nabízet potřebný software.

Connect.cz z Barcelony: Dlouhá léta se o tomto tématu především mluvilo, nyní ale skutečně dochází k jeho realizaci. Firmy začínají namísto běžných počítačů používat počítače virtuální, které provozují v cloudech v datových centrech a uživatelům je doručují na dálku přes internet. Všiml si toho také cloudový a virtualizační obr VMware, jenž v této oblasti ohlásil velkou expanzi.

Doručovat virtuální počítač lze v podstatě dvěma způsoby – buďto si firmy systém zprovozní na vlastních serverech, nebo tuto službu přesunou na bedra velkých dodavatelů, kteří tyto služby nabízí. Typicky jde například o mobilní operátory disponující velkými datovými centry s velkým výpočetním výkonem, kteří si poskytováním desktopů jako služby (DaaS) přivydělávají. Za takové počítače se pak platí pravidelné poplatky, stejně jako třeba za e-mailovou schránku či jiné cloudové služby.

A právě těmto poskytovatelům nyní VMware dává do ruky nástroj, se kterým mohou DaaS poskytovat. Firma ho získala díky čerstvě oznámené akvizici zhruba 7 let fungující společnosti Desktone.

Změna hry

„Desktop jako služba mění hru. V poslední době vidíme v této oblasti veliký nárůst,“ řekl v Barceloně na sezení s novináři viceprezident VMware Sanjay Poonen. Virtuální počítače (VDI) nyní ročně celosvětově vygenerují obrat přes 11 miliard dolarů a Gartner počítá, že by letos mohlo být hostováno až 50 milionů virtuálních počítačů.

Klepněte pro větší obrázek
Už nejsme jenom virtualizace. Zleva: Prezident a provozní ředitel VMware Carl Eschenbach a výkonný šéf Pat Gelsinger

VMware nenabízí providerům nástroj pro běh virtuálních strojů jako první. Velký konkurent Citrix například už před více než rokem oznámil projekt Avalon, který přesně toto umí také. VMware však koupený Desktone považuje za lídra v DaaS. „Nikdo tuto oblast nedělá lépe,“ tvrdí Poonen, který do VMwaru přešel před 2 měsíci ze svého působení v SAPu a je pověřen vedením aktivit společnosti pro koncové uživatele.

Obrovským motorem nasazování virtuálních desktopů je rychlý růst podílu chytrých mobilních zařízení, na která firmy potřebují doručovat své tradiční aplikace a firemní prostředí. Trend má navíc ještě více akcelerovat, což by mělo hnát prodeje DaaS nahoru. „Mobilní zařízení se budou prodávat jako kartáčky na zuby a my toho hodláme využít,“ doplňuje Poonen.

To, že se o VDI už pouze nemluví, ale skutečně se lámou ledy, je do velké míry způsobeno tlakem uživatelů, kteří si mobilní zařízení pořizují a do firem nosí. „Stejný tlak donutí i Microsoft konečně něco udělat s licencemi právě pro virtuální využití jeho softwaru,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz šéf české pobočky VMware Michal Stachník.

Stachník s DaaS byznysem počítá také v České republice, kde už se ostatně díky Telefónice a dalším poskytovatelům trochu rozjel. „Lokální strategii vzhledem k tomu, že akvizice byla oznámena nyní, prozatím nemáme, aktivity ale určitě vyvíjet budeme,“ vysvětluje Stachník. Virtuální počítače jako služba podle jeho slov na našem trhu hodně rezonuje. „Skoro každý provider o tom hovoří, zajímá se o to a v nabídce už něco má.“

To „něco“ ale dost často znamená, že poskytovatelé těchto služeb už virtuální stroje provozují na zmíněném Citrixu. Český šéf to nicméně nepovažuje za problém. „Dle mého odhadu máme v Česku ve VDI větší podíl než Citrix,“ argumentuje. „Nelze míchat VDI a staré terminálové služby.“

Tlačit přes Cisco a další kapacity

Jednání s partnery a zákazníky se tedy v Česku vzhledem k čerstvosti akvizice prozatím nevedou, VMware chce nicméně globálně využít své rozsáhlé partnerské sítě (aktuálně je to kolem 11 tisíc partnerů). Vlastní síť do společnosti přinesl také samotný Desktone. Velkými referenčními kamarády jsou především giganti Cisco, Dell a NetApp. Právě pomocí nich chce VMware své technologie ze začátku dostat.

Například Cisco je totiž dominantním dodavatelem síťových technologií internetovým poskytovatelům a mobilním operátorům a bude jim moci Desktone nabízet. Dell je zase oblíbený mezi menšími poskytovateli a firmami. „Cisco nám pomůže dostat virtuální počítače k jejich providerům, podobně jako Dell a mnozí další,“ věří Sanjay Poonen.

VMware je podle jeho slov otevřen spolupráci „se všemi“, zároveň ale počítače jako službu nabídne také ve svém veřejném cloudu vCloud Hybrid Service, který firma oznámila teprve letos v květnu a postupně ho dostává do světa. „Nejde o konkurenci partnerům a zákazníkům, ale o doplnění možností,“ uvádí pro Connect.cz zástupce VMware pro Evropu, Blízký východ a Afriku James Edwards.

Počítače jako služba jsou nicméně pouze jednou částí toho, jak VMware virtualizuje tradiční prostředí pro koncové uživatele. Nabízí také balík Horizon Suite, jehož součástí je i bývalý projekt AppBlast. Ten zvládá doručit operační systém z datového centra a zobrazit ho přes HTML5 v internetovém prohlížeči. V Česku toho využívá například Univerzita v Hradci Králové.

VMware, který letos slaví 15 let od svého vzniku, se postupně snaží přenést těžiště svých příjmů. Vedle klasického hypervisoru staví i další cloudové projekty a díky tomu už z těchto aktivit generuje 35 procent tržeb. „Růst této oblasti bude v budoucnu pokračovat,“ řekl při setkání s novináři výkonný ředitel společnosti Pat Gelsinger.

Částku, za jakou VMware Desktone získal, firma nespecifikuje, měla by nicméně jít vyčíst v dalších kvartálních výsledcích. O zásadní částku by nicméně jít nemělo, Desktone totiž získal investice ve výši 25,4 milionu dolarů. Mezi investory byl trochu paradoxně i Citrix.

Cestu autora na konferenci VMworld Europe 2013 hradila společnost VMware.

Diskuze (30) Další článek: Apple 22. října zřejmě uvede nové iPady, možná i MacBooky Pro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,