Víte, za co platíte? Elektřina v serverhousingu

(inzerce) Přemýšleli jste někdy, jak váš poskytovatel serverhostingu kalkuluje cenu svých služeb? Proč platíte za elektřinu podle štítku na zdroji a ne skutečného příkonu serveru?

Znáte také ten lehký pocit hořkosti, který ve vás zůstane, když do datového centra svého poskytovatele serverhousingu přinesete zbrusu nový server a dozvíte se například: „Čtyřstovka zdroj, to máme kategorie příkonu do 600 W, cena bude tolik a tolik“ (obvykle nemálo)? Přitom vy víte, že při pořízení serveru jste dbali i na ekonomiku provozu a pořídili jste úsporné komponenty, takže server ve skutečnosti nespotřebuje více než žárovka ve vašem firemním kumbálu s košťaty? Zkuste férový přístup k cenám za příkon serveru: Coolhousing má již přes rok zavedeny Inteligentní zásuvky, tedy měření skutečného příkonu připojených technologií.

Coolhousing.jpg
Znáte ten pocit, když do datacentra donesete nový server u něhož víte, že za rok nespotřebuje více elektřiny než žárovka ve firemním kumbálu na košťata a i přesto jej provozovatel DC zařadí do stejné kategorie příkonu jako nějaký přímotop? To se Vám v Coolhousingu nestane.

Pro kalkulaci ceny služby v Coolhousingu je důležitý skutečný příkon serveru zjištěný během každých třiceti dní využívání služby. Taková kalkulace dává sbohem nesmyslným odhadům příkonu serveru podle štítkového výkonu zdroje, který bývá z pochopitelných důvodů naddimenzován, ale umožňuje dohodnout paušální platbu dle skutečného příkonu.

Třicetidenní průměr navíc zákazníka chrání před nečekanými náklady při náhlém zvýšení spotřeby serveru například v době nárazové potřeby vyššího výkonu. Výstupy měření jsou zákazníkům k dispozici v podobě grafů a přehledů v klientské administraci.

Vzdálená správa napájení serveru

Pro měření příkonu každého serveru využívá Coolhousing jednotky vnitrostojanových rozvaděčů ePDU od společnosti EATON, které pojmenoval Inteligentní zásuvky. Na samotné měření spotřeby však není příliš inteligence potřeba. Měření spotřeby totiž není jedinou přidanou hodnotou, kterou připojení serveru k Inteligentní zásuvce nabízí. Zásuvky jsou také dálkově spravovatelné.

 Porty EPDu.png
V případě více přívodů u jedné služby (např. serverová farma) je možné jednotlivé přívody pojmenovat. Přeci jen administrátorovi serveru řekne mnohem více označení „Webserver“, nebo „černý server“ než například označení B1_14.

V klientské administraci může zákazník kdykoli jednoduše zadat přiděleným zásuvkám pokyn k zapnutí, vypnutí či restartu serveru. V případě potřeby tvrdého restartu si tak klient může jednoduše a rychle pomoci sám bez nutnosti kontaktovat technickou podporu datového centra, projít ověřením identity a (byť) krátce čekat na provedení resetu. Umí toto vaše zásuvky?

 Graf.png
Grafický výstup monitoringu serveru HP ProLiant ML110 G7 v konfiguraci Intel Pentium G630, 8GB PC3-10600U, HP Smart Array P410/ZM, 2x 1TB 6G SAS 7.2K rpm a 1x 2TB 6G SATA 7.2K rpm, který funguje jako Web-Mail-DB server a zálohuje se jednou týdně formou snapshotu. Uhodnete z grafu kdy?

Zdroje, štítky, odhady a realita

Mnozí poskytovatelé serverhousingu před svými zákazníky cenu elektřiny skrývají, případně ji odvozují od štítkových hodnot zdrojů či stanovují jiným neprůhledným anebo nesmyslným způsobem. Coolhousing řadí servery do příkonových kategorií podle reálné spotřeby, která je v mnoha případech až nečekaně nízká. Běžný malý webserver s jedním procesorem Intel Xeon a dvěma SATA disky si průměrně neřekne o více, než 50 W. Opravdu chcete platit například za 600 W vyčtených z nálepky na zdroji?

Další článek: Zoner Photo Studio 16: Nový editor a Zonerama bez limitů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,