Vláda konečně začala něco dělat a podporovat IT

Ministerstvo průmyslu a obchodu začalo veřejnost seznamovat s koncepcí Digitální Česko 2.0. Prozatím to vypadá, že je vůle zásadní body rozvoje IT naplňovat.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) začíná odbornou veřejnost i jednotlivé státní instituce seznamovat s novou strategií Digitální Česko 2.0, kterou vláda koncem března tohoto roku schválila. Dokument má určit směřování Česka v oblasti informačních a komunikačních technologií na několik dalších let. Pro MPO je nyní stěžejní postarat se o to, aby k naplňování jednotlivých bodů a návrhů docházelo.

Právě neplnění stanovených cílů a neschopnost domluvit spolupráci mezi jednotlivými rezorty se zásadně projevilo na první verzi Digitálního Česka, ze které se naplnila v podstatě pouze digitalizace. Odborníci se shodují, že aktuální verze dokumentu klade důraz na správné body, klíčem tedy bude jejich realizace.

„Největším problémem bude sladit historické rozdíly mezi jednotlivými ministerstvy a úřady. Musíme odstranit neschopnost vytvářet dlouhodobé projekty,“ sdělil dnes pro Connect.cz ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Kubův úřad by nyní měl být garantem toho, že postupně bude docházet k realizaci Digitálního Česka.

Čas na hrdinský čin

„MPO si na sebe částečně bere ty úlohy, které zmizely před několika lety při zániku ministerstva informatiky,“ tvrdí výkonný ředitel Seznamu Michal Feix, který zároveň vládě radí, jak s ICT pracovat. Podle jeho slov se MPO nyní nebojí přebrat na sebe záležitosti, které se netýkají přímo tohoto ministerstva, ale i některých dalších. „MPO teď bude tlačit na ostatní a snažit se do spolupráce a vývoje více mluvit,“ říká Feix.

Podle prezidenta české ICT Unie Svatoslava Nováka je ale ministr Kuba optimistický. „Donutit ostatní rezorty spolupracovat, to bude hodně hrdinský čin,“ myslí si. „Důležité teď bude stanovit, kdo bude naplňování Digitálního Česka každý den řídit a plnění bodů od jednotlivých rezortů požadovat.“ Kuba často zmiňuje příklad Estonska, kde například vláda zřídila speciální sekci pro „digitální záležitosti“.

Současná vláda každopádně má s největší pravděpodobností před sebou pouze několik měsíců v čele země a vůbec není jisté, zda se současné snahy zachovají i v budoucnu a pod jiným ministrem. „Toto riziko je permanentní,“ souhlasí Feix. „Pokud se ale teď stihnou rozjet projekty, které budou mít smysl, budou užitečné a budou fungovat, není důvod, proč by v nich další vlády neměly pokračovat.“

Pro tuzemské politiky nicméně ICT většinou není v rozlišovacích schopnostech či přinejmenším v bodu zájmu. Podle pozorovatelů se ale díky podobným krokům situace začíná měnit. „Stát už význam ICT průmyslu začal chápat a vysílá signál, že prozřel,“ míní Feix. „Digitální Česko 2.0 a další kroky jsou signál, že se vláda k této oblasti hlásí,“ doplňuje prezident české ICT Unie Svatoslav Novák.

Stačí málo

Podle Martina Kuby je důležité to, že Digitální Česko stanovuje směr, kam by se země měla vydat. Stěžejní je podle něj vybudovat fungující eGoverment a elektronické služby pro občany, a následně pak zajistit, aby občané mohli k těmto službám přistupovat. I proto se i nadále počítá s podporou budování vysokorychlostního internetu. „Počítá se s poměrnou částkou, která vzejde z aukcí mobilních kmitočtů,“ potvrzuje Kuba dřívější oznámení a investici státu do budování broadbandu.

„Stát musí přinášet elektronické služby, které občanům usnadní styk s úřady. Zároveň nesmí brzdit rozvoj internetu, sítí a celého ICT průmyslu,“ navazuje ministr. Právě ona podpora ICT průmyslu přitom nemusí být nijak zásadní. „Stačí pouze malá pomoc ze strany státu, třeba aby bylo jednoduché rozjíždět startupy a podobně,“ popisuje Michal Feix.

MPO by v budoucnu mohlo být garantem nejenom Digitálního Česka, ale také otevřených státních dat. Tato oblast v současné době spadá pod úřad vlády a otevřenost všeobecně spíše nefunguje, než funguje. Změnit by to mimo jiné mohla i připravovaná směrnice EU.

Diskuze (14) Další článek: Eric Schmidt: Motta Don't be evil jsem se zpočátku děsil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,