VMware přichází s virtualizací celých cloudových řešení, včetně Amazonu

  • VMware se s virtualizací posouvá ještě o stupeň výše nad cloudové poskytovatele
  • Mezi novými partnery je i Amazon
  • Cross-cloud přinese zcela nové možnosti optimalizace pro použití cloudu

Na letošní konferenci VMworld 2016 bylo představeno několik nových produktů a řešení od společnost VMware, která už dnes patří pod Dell Technologies.

VMware však stále funguje jako samostatná firma, která je kótovaná na burze. Je to trochu zvláštní, protože principy firem jdou proti sobě – Dell-EMC se snaží prodat co nejvíce hardwaru (serverů) a VMware zase takovou nutnost minimalizovat pomocí efektivní virtualizace. Dle vyjádření zástupce VMwaru ale zatím vše funguje bez problémů a mezi firmami nevzniká žádný boj.

VMware se tak stále snaží o to hlavní – virtualizaci a cloud. A obojí posouvá na další úroveň.

Cloud a jeho rozmach

V rámci úvodní prezentace se šéf VMware – Pat Gelsinger (mimochodem původní architekt Intel 486) snažil ukázat, s jakou rychlostí se postupně rozrostl cloud jako takový a jak lze předpokládat, že se bude cloud rozvíjet v nejbližších deseti letech.

Klepněte pro větší obrázek
Pat Gelsinger, šéf VMware na pódiu VMworl 2016

Obecně to začalo v roce 2006 s Amazonem a jeho AWS. Právě díky tomuto velmi brzkému nástupu má Amazon stále poměrně výrazný náskok oproti jiným konkurentům jako je Microsoft Azure, Google Cloud Compute, IBM Softlayer a dalším, kteří přišli často až poměrně dlouho po něm. Amazon se tak může pochlubit nejširší nabídkou funkcí a velmi rychle přidává další – stovky ročně.

V roce 2006 tak v 98 % případů bylo vše řešené pomocí klasické IT infrastruktury, zatímco veřejný cloud tvořil pouze 2 % trhu. V roce 2011 už veřejný cloud tvořil 7 % trhu a 6 % pak soukromý cloud. Tradiční IT řešení se tak s podílem dostalo na 87 %.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání a odhad rozmachu cloudu

V současné době tvoří tradiční IT systémy stále poměrně hodně – 73 % trhu. Veřejný cloud už ale znamená 15 % trhu, privátní pak 12 %. Podle odhadů VMwaru bychom se v roce 2021 měli dostat do fáze, kdy klasické IT systémy budou tvořit už jen polovinu trhu, zatímco public cloud 30 % (14 % SaaS, 16 % IaaS) a private cloud pak 20 %. Hybridní cloud je v tomto případě ideální řešení, které kombinuje výhody jak soukromého, tak i veřejného cloudu.

Klepněte pro větší obrázek

A jaký je výhled do vzdálené budoucnosti roku 2030? Veřejný cloud bude tvořit dle odhadů 52 % trhu, soukromý cloud 29 % a tradiční IT systémy pak už pouze 19 %.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud tedy trend bude i nadále postupovat a dojdeme k takovým číslům, je jasné, že cloud bude základem takřka veškeré elektroniky kolem nás, což souvisí i s obrovským rozšířením IoT.

S tím pochopitelně souvisí i to, že bude růst počet poskytovatelů cloudových řešení a k velikánům se jistě budou přidávat i různá menší řešení, například zaměřená na specializované segmenty. A na takovou budoucnost se VMware už připravuje.

VMware Cross-Cloud jako Bůh nad všemi mraky

Virtualizace se tak už netýká jen samotného hardwaru, ale posunula se na zařízení, aplikace a do budoucna i cloud. Bude tak jedno, na jakém zařízení, hardwaru nebo cloudu vaše aplikace a systémy běží. Vše bude vypadat nativně a fungovat naprosto stejně.

Klepněte pro větší obrázek
VMware umožní nezávislost i na cloudovém poskytovateli

Cross-cloud se tak stane nejvyšší vrstvou, protože aplikace a systémy poběží na různých cloudech rozprostřené na různých datacentrech klidně po celém světě a od různých poskytovatelů. To je pochopitelně skvělá zpráva jak z pohledu optimalizace rychlosti přístupu, ale také zálohování a zabezpečení.

Klepněte pro větší obrázek

Znamená to ale trochu nebezpečnou pozici pro samotné cloudové poskytovatele, kteří se tak dostanou na nižší úroveň, která bude mít menší přidanou hodnotu. Alespoň pokud nepřinesou jinou přidanou hodnotu než samotný výpočetní výkon, úložiště a síťové propojení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
VMware s Amazonem navázal bližší spolupráci, která rozšiřuje možnosti virtualizace. Dostupnost se očekává v polovině příštího roku.

Cross-cloud ale počítá i s bližším partnerstvím, což VMware ukázal na příkladu s čerstvě uzavřenou spoluprací s Amazonem. VMware totiž bude mít přístup k „bare metal“ tedy velmi nízko k hardwaru, zároveň ale bude moci používat výhody elastické infrastruktury Amazonu a podobně. Tím lze dosáhnout větší efektivity a výkonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Přes rozhraní VMware bude možné velmi snadno a rychle nastartovat servery na různých cloudech dle konfigurace, která bude potřeba i se spoustou automatizovaných funkcí. Virtualizace ale znamená i snadné přenášení v reálném čase, což je do budoucna sice dobrá zpráva pro VMware, ale horší pro cloudové poskytovatele.

Těžší boj pro poskytovatele cloudu

S takovým postupem a možnostmi lze do budoucna očekávat, že VMware představí i chytré a hlavně automatické řešení, které bude firemní aplikace a systémy přepínat mezi cloudy dle jejich aktuální nabídky, vytíženosti, dostupnosti a podobně.

Klepněte pro větší obrázek
Velké cloudy jsou mezi prvními, další ale budou jistě v budoucnu přibývat

Možná se tak dokonce dočkáme doby, kdy v reálném čase bude probíhat srovnávání cenové nabídky a poptávky, podobně jako třeba v reklamním světě. To přinese výrazný pokles cen a ještě větší tlak na to, aby datacentra byla úspornější a efektivnější, přičemž poskytovatelé cloudu budou muset nabízet stále novější produkty a služby, které je odliší od případné konkurence.

Váš názor Další článek: Potvrzeno: Apple představí 27. října nové Macbooky, iMacy a možná i monitor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,