VMware v Česku roste trojciferným tempem

Tradiční virtualizace už v Česku tvoří pouze 30 procent tržeb VMwaru. O zbytek se starají nové cloudové nástroje. A přinývají další, třeba slibný cloud v krabičce.

Connect.cz z Barcelony: Virtualizační a cloudový fenomén VMware v Česku pokračuje v silném růstu, ve kterém mu pomáhá také ekonomická situace. „Za první pololetí tohoto roku jsme rostli téměř v trojciferných číslech,“ naznačuje v rozhovoru pro Connect.cz šéf české a slovenské pobočky VMwaru Michal Stachník. Podrobněji čísla nekomentuje.

VMwaru hodně pomáhá nový byznys, který společnost začala rozvíjet teprve před několika málo lety. „Prodej tradičního virtualizačního nástroje (vSphere) už nám tvoří pouze 30 procent celkových prodejů,“ doplňuje Stachník s tím, že na zbytku se pak podílí zejména nástroje pro budování cloudů.

Stachník už dříve uvedl, že by pobočku „pouhý“ prodej virtualizace neuživil. Velká část serverů v Česku už je totiž zvirtualizovaných a je tak třeba hledá nové obchody.

Virtuální počítače jako mainstream

Hodně nových peněz do firmy přináší nástroje pro automatizaci a správu technologií v datových centrech. Právě ty jsou totiž pro budování cloudů a zejména takzvaných softwarově definovaných datových center potřeba. Po této fázi pak přichází zavádění virtuálních sítí a úložných systémů, což je právě ta oblast, na kterou VMwaru do budoucna hodně sází.

Klepněte pro větší obrázek
Rosteme téměž v trojciferných číslech. Šéf českého VMwaru Michal Stachník.

Pro český VMware se navíc rýsují další zajímavé obchodní příležitosti. „Několik menších i větších providerů za pomocí našich technologií připravuje spuštění virtuálních počítačů jako služby,“ nastiňuje Stachník. Podle informací Connect.cz tyto projekty nerozjíždí pouze menší hráči, ale v různých fázích jsou také ti velcí.

Desktopy jako služba (DaaS) umožňují vyhnout se nákupu tradičních počítačů a místo toho si pronajímat virtuální stroj na dálku z datového centra, včetně aplikací. Tento způsob provozování IT hodně zajímá zejména banky či státní správu.

Koncept se podle Michala Stachníka začal v posledních měsících hodně prosazovat. Odpadají totiž dřívější limity. VMware například i díky akvizicím společností Desktone a CloudVolumes umí obejít finančně náročnou licenční politiku Microsoftu v případě virtualizovaného softwaru. Stejně tak se mění doba a požadavky trhu.

Cloud v krabičce

VMware v Česku také postupně buduje síť cloudových partnerů. „Aktuálně máme partnerů, kteří přes cloud nabízí prostředí VMware jako platformu, kolem 40,“ říká Stachník. Jsou mezi nimi třeba T-Mobile a GTS, České Radiokomunikace, O2, Casablanca a další.

 

VMware společně s Dellem, HP, Fujitsu a dalšími partnery začíná prodávat cloud v krabičce nazvaný EVO:Rail.

 

Zajímavě pro VMware se jeví také zcela čerstvý byznys. Společnost společně s významnými hardwarovými výrobci z celého světa začala připravovat vlastní „cloud v krabičce“. Společnosti jako Dell, HP, Inspur, Super Micro, Fujitsu, NetOne či EMC nyní vyvíjí hardware, který je plně připraven a optimalizován pro chod softwaru od VMware.

Jde o projekt nazvaný EVO:Rail a princip je podobný tomu, který v případě své platformy HANA praktikuje SAP – zákazníci si místo nakupování hardwaru a softwaru zvlášť koupí jednu či více „krabic“, ty pak zapojí a mohou je „okamžitě“ provozovat. VMware slibuje zprovoznění do 15 minut a plně odladěný systém.

EVO:Rail už v Česku prodávají Fujitsu a Dell, brzy by se mělo přidat také HP. Zařízení si výrobci prodávají sami, VMware každopádně s těmito partnery spolupracuje a zákazníkům možnosti doporučuje.

„Věřím, že také v Česku přijde doba, kdy se bude řešit pouze to, jakou provozovat službu, a ne jak kvůli tomu budovat infrastrukturu zatím,“ popisuje Stachník možnosti, jak by se EVO mohlo dařit prodávat. „Díky tomuto produktu dostanete třeba plně odladěnou technologii na provoz virtuálních počítačů a nemusíte nic ladit a stavět.“

EVO:Rail každopádně zvládne provoz stovky a více virtuálních strojů, v Česku tedy bude cílit především na větší podniky. Těm ostatně své integrované boxy prodává také Oracle, u menších není příliš prostoru.

Cestu autora na konferenci VMworld 2014 hradila společnost VMware.

Váš názor Další článek: Za ekonomický úpadek Finska prý může Apple, tvrdí finský premiér

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,