V Pražském Karlíně se testují chytré lampy, které zároveň měří i znečištění vzduchu

Praha má sice k „chytrému“ městu ještě daleko, rozhodně ale probíhá spousta různých menších projektů, které zahrnují chytrá zařízení. Poslední novinkou je chytré osvětlení, které v rámci pilotního projektu vytvořila společnost ALEF NULA.

Nové veřejné lampy jsou vybavené nejen úspornými LED, ale i dodatečnými senzory, které dokáží snímat rozlišené vlastnosti okolí. Kromě měření kvality ovzduší, které zahrnuje množství prachu, ozónu, oxidu siřičitého nebo oxidu dusíku a uhlíku, totiž probíhá detekce hluku a intenzity dopravy.

Na Karlínském náměstí a blízkých ulicích bylo nainstalováno celkem 92 lamp, které včetně instalace, ročního servisu a sběru dat stály 4,7 milionu korun. Výhodou je, že instalace nových lamp je jednoduchá a rychlá - trvá jen půl hodiny. Využívá se totiž stávající infrastruktura lamp, kdy se vymění jen hlavní horní část. Technologickou část lampy má na starost společnost ICE Gateway (mikropočítač, senzory, operační systém Linux).

Díky integrovaným senzorům jasu se dokáže výkon lamp přizpůsobit dle aktuálních světelných podmínek a pochopitelně lze vše nastavit i na pevné časy, takže se ve výsledku daří snížit „světelný smog“. Zatím se jedná o testovací nasazení, pokud se osvědčí, lze očekávat implementaci ve větších počtech.

Diskuze (14) Další článek: Dlouhodobé navštěvování jednoho a toho samého lékaře vám může prodloužit život

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,