Vrcholí antimonopolní vyšetřování Googlu Evropskou komisí

Antimonopolní vyšetřování Googlu u Evropské komise se nejspíše mílovými kroky blíží ke svému závěru. Komisař Joaquín Almunia se dnes nechal slyšet, že Google nabídl další várku možných ústupků a sám Almunia prý nemá v plánu firmu výrazně trestat, poněvadž by to prý nikomu neprospělo. Zdá se tedy, že Google nakonec z vyšetřování vybruslí relativně snadno stejně jako z podobného loňského vyšetřování v USA. Tamní obchodní komise FTC se na začátku roku s Googlem dohodla na relativně kosmetických změnách vyhledávače (kterých si běžný surfař vůbec nevšimne) a Google dostal zelenou.

Evropská komise prošetřovala hlavně údajné znevýhodňování konkurence na úkor vlastních služeb ve výsledcích vyhledávače. Google prý přislíbil, že ve výsledcích více zvýrazní konkurenční služby a nabídne jim i jakousi aukci, ve které by mohly soutěžit o lepší postavení.

Kritici Googlu často poukazují na to, že je příliš veliký a jeho vyhledávač je dnes už něco více než jen běžný byznys – je natolik důležitý, že se z něj stává svým způsobem jakási veřejná služba, a proto je třeba jej regulovat. Opačná názorová skupina s tím ale nesouhlasí a podotýká, že podobné regulace, jakým způsobem má Google řadit a zobrazovat výsledky a své vlastní služby, by naopak Googlu zbytečně lámaly vaz, snižovaly jeho kvalitu a přílišně zasahovaly do jeho svobodného podnikání.

Jádro kritiků Googlu se soustředí okolo lobistické organizace Fairsearch.org, kterou podporují třeba společnosti Nokia a Microsoft. Otázkou tedy je, jestli zde jde opravdu o spravedlnost, nebo o prostý konkurenční boj.

Na případné oslavy je v Mountain View ale ještě brzy, firmu totiž vedle unijních orgánů vyšetřují ještě národní úřady mnoha zemí, které zkoumají třeba to, jak Google nakládá s osobními daty evropských uživatelů. Aktuální kauza okolo NSA jejich práci nejspíše ještě znásobí.

Diskuze (16) Další článek: Eye Tribe: levný oční senzor ovládne počítače i telefony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,