WD opouští ARM a přechází na čipy s architekturou RISC-V. Pro disky jich bude používat miliardy ročně

Western Digital oznámil, že přechází na nové čipy u disků a dalších zařízení, které byly dříve postavené na čipech s architekturou ARM a mezi hlavními dodavateli řadičů pak byl například Marvell.

Western Digital bude používat nový typ procesorů s architekturou RISC-V ISA, která je kompletně open source. Umožňuje to tak výrobcům design upravovat dle libosti, aniž by museli platit někomu licenční poplatky jako je to případě ARMu.

V první fázi je v plánu, že bude Western Digital vyvíjet a vyrábět přibližně miliardu čipů ročně, v závěrečné fázi se pak objem použitých čipů dostane na hranici kolem dvou miliard ročně.

Western Digital si od tohoto kroku slibuje několik pozitivních věcí – větší kontrolu nad samotným čipem, nižší náklady a také vyšší bezpečnost. Zda se tento krok ukáže jako správný, uvidíme až v budoucnu. Na trhu lze ale jasně vidět, že se velké technologické společnosti snaží zbavovat externí závislosti v klíčových komponentech, které u vlastních produktů používají.

Zajímavostí je, že čipy s architekturou RISC-V bude u budoucích grafických karet používat i Nvidia (místo současného řadiče Falcon, nikoli hlavního GPU), nebo třeba tvůrce vícejádrového akcelerátoru Adapteva.

Přednáška od Nvidie, kde odhaluje detaily k vlastnímu čipu na bázi RISC-V:

Diskuze (10) Další článek: Apple znovuobjevuje Kinect. Nechal si patentovat ovládání gesty, které Microsoft už pohřbil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,