WiDi, Miracast, DLNA. Jak na bezdrátový obraz?

Obraz lze z notebooku do televize přenášet nejen pomocí kabelů, ale také bezdrátově. Víte, skrze jaké standardy?

AirPlay a Chromecast

Ačkoliv služby AirPlay a Chromecast (první vyvíjená společností Apple, druhá Googlem) působí podobně, obě se v mnoha ohledech liší. Zatímco AirPlay se omezuje na zařízení Apple, k používání Chromecastu potřebujete v základu jen prohlížeč Chrome a televizi se systémem Android TV, případně zařízení Chromecast, takže k němu mají přístup i nejlevnější notebooky a smartphony s Androidem.

AirPlay není jen služba pro přenos obrazu a zvuku, nýbrž se jedná o ucelený systém sdílení obsahu v rámci ekosystému Apple. Abyste mohli AirPlay použít k přenosu obrazu do televize, budete si muset pořídit Apple TV, krabičku, která udělá chytrou televizi z jakékoliv obrazovky vybavené HDMI.

Podobně jako Apple TV funguje i zařízení Chromecast. Abyste mohli používat stejnojmennou službu, musíte mít buď to, nebo Android TV. Pro přímé zrcadlení obrazu z počítače budete potřebovat prohlížeč Google Chrome. Mimo to ale Chromecast funguje spíše jako sdílení zdrojové adresy než přímé spojení dvou zařízení. Když z mobilu odešlete například YouTube video, nespojí se telefon přímo s televizí, nýbrž odešle jen zdrojovou adresu, z níž televize video spustí.

Miracast

Prvním standardem pro čistokrevný přenos obrazu je Miracast. Ten podporuje většina chytrých televizí, mobily s Androidem od verze 4.2 i systém Windows 8.1 a 10. Ke komunikaci používá buď technologii WiFi Direct, nebo místní bezdrátovou síť.

Za Miracast stojí sdružení WiFi Alliance, takže se tento standard neváže na konkrétního výrobce a měl by bez problémů fungovat napříč zařízeními různých značek.

DLNA

Další možnost bezdrátového připojení představuje DLNA. Že se nejedná o uživatelsky nejpřívětivější standard, napovídá nepříliš přehledná topologie zapojení, která zařízení rozděluje na server a klienty. Spíše než přímé zrcadlení nabízí DLNA možnost zobrazit konkrétní audiovizuální soubor na jiném displeji. DLNA není nijak moderní a je překonáno technologiemi, jako jsou Chromecast a AirPlay.

WiDi

Technologií pro bezdrátový přenos obrazu, se kterou přišla společnost Intel, je WiDi – Intel Wireless. Ta poskytuje plnohodnotné zrcadlení, nicméně pouze z notebooků a jen z těch, které mají procesor Intel. Toto omezení je vykompenzováno propojitelností WiDi s Miracastem, což znamená, že najít mezi televizemi a počítači kompatibilní zařízení není problém. Kdybyste přece jen na nějaké takové narazili, má to snadné řešení – lze zakoupit Microsoft Wireless Display Adapter V2, který dostane Miracast i do „hloupých“ televizí.

Další článek: Česko se propadlo v žebříčku digitální konkurenceschopnosti. Hned vedle je Rusko a Slovensko ještě níž

Témata článku: