Wikipedia má dnes 15 let

Přesně před 15 lety byla oficiálně spuštěna internetová encyklopedie Wikipedia. Stylově použijeme „zdroj: Wikipedia":

Wikipedie jako taková vznikla 15. ledna 2001 jako doplňkový projekt k dnes již neexistující encyklopedii Nupedia, do které mohli přispívat jen odborníci. Zakladateli obou projektů byli Američané Jimmy Wales (přezdívaný Jimbo), internetový podnikatel, a Larry Sanger, filosof a informatik, který brzy z Wikipedie odešel. Wales 20. června 2003 založil podle zákonů státu Florida (USA) neziskovou nadaci Wikimedia, na kterou převedl autorská a vlastnická práva související s Wikipedií i sesterskými projekty. Sanger na konci roku 2004 rozpoutal diskusi článkem, v němž kritizoval anti-elitářství, které od spolupráce odrazuje experty, a v roce 2006 založil vlastní projekt Citizendium, který má tento nedostatek napravovat.

774553929

Otevřená encyklopedie Wikipedia zpočátku čelila pochybám, zda divoká komunita dobrovolníků z celého světa dokáže bez nějaké hlavní dohlížecí autority konkurovat zavedeným značkám jako je Encyclopædia Britannica nebo v té době oblíbené počítačové encyklopedii Encarta od Microsoftu. Dnes je ale pozice Wikipedie již nezpochybnitelná a mnozí ji berou jako hlavní autoritu a zdroj faktů pro své vzdělávání. To navzdory tomu, že změnit něco na Wikipedii, je stále jednoduché a některá okrajová hesla nemají takový dohled znalých autorit. 

Česká verze Wikipedie zahajila svou činnost v roce 2002 a nabízí nyní 342 675 článků. Ta hlavní anglická nabízí 5 044 631 článků přičemž velká část anglických hesel je lépe zpracovaná než jejich existující české varianty. 

A co vy, pamatujete si ještě svět před Googlem a Wikipedií?

Diskuze (12) Další článek: Německý soud: vyhledávání facebookových přátel pomocí e-mailu je nezákonné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,