Winamp končí. Populární přehrávač bude po 16 letech odstaven

Už v roce 1997 jste si do počítače mohli nainstalovat Winamp. Program původně určený pro přehrávání hudebních souborů si brzy získal miliony příznivců. Byl přehledný, rychlý, měl ekvalizér a hlavně se rychle vyvíjel. V roce 2005 měl 52 milionů uživatelů. To už byla vývojářská firma Nullsoft, která za vývojem Winampu stála, pod křídly AOL (koupě proběhla v roce 1999 za 80 milionů dolarů). Nyní se v AOL rozhodli, že další vývoj tohoto programu zastaví.

Winamp.png
Mnozí tento program důvěrně známe

Oficiální konec Winampu byl stanoven na 20. prosince 2013. To zmizí oficiální odkazy ke stažení a odstaví se navázané online služby. Program se nebude dále vyvíjet.

Winamp.jpg
Winamp pro.jpg
Upozornění o ukončení na webu Winampu. Placený Winamp Pro na památku už si nekoupíte.

Arstechnica poodhaluje, že AOL k tomuto kroku vedly slabé příjmy Winampu. U freewaru, jehož příplatkové funkce nejsou nijak klíčové, to asi ani nepřekvapí. Před radikálním ukončením bychom ale přeci jen čekali nějaký pokus, jak z široké uživatelské základny a oblíbené značky peníze navíc získat.

Winamp.jpg
Program se postupně rozrůstal o další funkce a za malého přehrávače hudby se stal komplexní správce multimédií. Takové bobtnání však některým uživatelům vadilo.

V dnešní době je to už ale možná pasé, poslech hudby se přesouvá ke streamovacím službám a především do mobilů. Ačkoli má Winamp i mobilní verzi, těžko může konkurovat nativním systémovým aplikacím jako je iTunes nebo Google Music.

Program si ale i přes oficiální ukončení vývoje bezesporu řadu příznivců udrží. Není závislý na webových službách a vývoj audioformátů není aktuálně nijak překotný. Winamp tak může v počítačích sloužit ještě dlouho.

Diskuze (124) Další článek: Computer 22/13: Vybíráme OS a testujeme čtečky e-knih

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,