Windows Mobile je zpět! Microsoft oživí starý název pro mobilní systém

S uvedením seznamu edic Windows 10 vyšlo najevo, jak Microsoft pojmenuje mobilní verzi operačního systému. Zatím se mu říkalo „for Phones“ (pro telefony) a bylo trochu tajemstvím, jestli Microsoft bude chtít natolik klást důraz na jednotnost platformy, že mobilnímu systému žádný zvláštní název dávat nebude, anebo mu nějaký odlišovací název dá. Nakonec je to logicky tak nějak napůl – mobilní systém se sice jmenuje Windows 10, ale s přídomkem Mobile. 

01.jpg02.jpg
03.jpg04.jpg 
Takhle si to Microsoft představuje. Windows 10 na počítači i v telefonu 

Microsoft se tím trochu symbolicky vrací zpět do éry „před iPhonem“, kdy rovněž spojení názvů Windows a Mobile používal, to ale v rámci speciálního operačního systému určeného pro mobilní telefony s dotykovými displeji. Byl postaven na základě Windows CE, systému vyvinutého pro kapesní počítače se stylusem. 

Hlavní sláva Windows Mobile začala před deseti lety, v roce 2005 s uvedením verze Windows Mobile 5. Ta kromě nového číslování přinesla podstatné inovace a začala se rozšiřovat z kapesních počítačů na mobilní telefony. Tehdejší šéf Microsoftu Steve Ballmer věřil, že ve Windows Mobile je budoucnost a jeho názor chvíli nezměnil ani iPhone uvedený v roce 2007. Netrvalo ale dlouho, aby zjistil, že se mýlil. 

01.gif02.gif04.gif06.gif07.gif08.gif 
Takhle systém Windows Mobile vypadal v roce 2007, když na trh přišel iPhone
i01.jpgi02.jpgi04.jpgi05.jpgi06.jpgi07.jpg 
iPhone zprvu neuměl hromadu věcí, ale při zpětném pohledu už snad každý pozná, čím si získal takovou popularitu. Uživatelské prostředí bylo úplně jiné kafe. O podobnou proměnu se Microsoft později pokusil s Windows Phone

V roce 2010 byl proto představen Windows Phone, systém pro mobilní telefony postavený „na zelené louce“. Přišel s konceptem uživatelského prostředí postaveného na dlaždicích, který se pak přenesl i do později uvedeného desktopového systému Windows 8. Přinesl také obchod s aplikacemi, aktualizace OTA a nový typ aplikací. 

Ale ani Windows Phone nakonec nebyla úplně trefa do černého nicméně vydláždil postupnou cestu k novému konceptu a spojení desktopového a mobilního systému do jedné platformy, které teď říkáme Windows 10. Bude konečně úspěšná? To uvidíme. Každopádně nejnovější testovací sestavení Windows 10 Mobile by mělo být uvedeno každým dnem.

Diskuze (54) Další článek: ASRock Beebox: první minipočítač v krabičce s USB-C

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,