Yahoo koupilo projekt Summly, za kterým stojí i Češi

Yahoo se pod novou šéfkou Marissou Mayer rozjelo a v posledních měsících nakupuje malé internetové a mobilní společnosti jako na běžícím páse. Nyní firma oznámila, že získala mladý projekt Summly, za jehož tvorbou stáli také čeští vývojáři z Tapmates.

O Summly se v médiích v minulosti hodně mluvilo. Je to totiž typický příběh, který mají novináři i čtenáři rádi – teprve patnáctiletý student Nick D’Aloisio vytvořil algoritmus, který rozumí psanému textu a dokáže z něj poskládat obsah ve zkrácené verzi. Informaci z jednoho odstavce tak například převede do jedné věty a celý článek na webu zase zkrátí do 3 krátkých odstavců.

Prototyp Summly byl prezentován v roce 2011. Mladý tvůrce následně získal investice ve výši 1,53 milionů dolarů (i od investorů jako Ashton Kutcher, Yoko Ono, Mark Pincus či Stephen Fry) a koncem loňského roku uvolnil na App Store zdarma dostupnou aplikaci. Pomocí ní si uživatelé mohli vybrat témata, která je zajímají a z nich si pak nechat skládat srozumitelné a krátké výtažky textů.

Verze pro iOS v české režii

A právě na vývoji mobilní aplikace se podíleli čeští Tapmates zastoupení Robinem Raszkou a Petrem Reichlem – první jmenovaný měl na starost design a grafickou podobu produktu a druhý pak vývoj pro iOS. Tapmates sídlí v New Yorku a nechávají se najímat na vývoj a design zejména mobilních produktů a podobným způsobem pracují na více projektech. O začátcích prací na Summly informoval Raszka při svém vystoupení v pořadu Connected.

Apple zařadil Summly pro iOS mezi nejlepší aplikace roku 2012 a podle slov zakladatele služby si přes ni uživatelé vygenerovali přes 90 milionů zpráv. Yahoo jí přesto z App Store stahuje a s budoucím vývojem nepočítá. Tříčlenný tým naopak přejde pod křídla velké americké internetové společnosti a ceněnou technologii postupně integruje do různých mobilních produktů Yahoo.

Marissa Mayer je v poslední době hodně aktivní ve skupování menších startupů. Pro Yahoo získala například mobilní aplikaci Stamped, sociální produkt Jybe nebo nástroj pro čtení zpráv Snip.it. Podle některých informací se Yahoo rovněž zapojilo do debat okolo odkupu serveru pro sdílení videa Dailymotion.com a plánují se také další akvizice menších firem. Nejenom pro jejich samotné produkty, ale také kvůli mladým talentům.

Tyto nákupy jsou poháněny především transformací Yahoo směrem ke společnosti zaměřené na mobilní produkty. Mayer už při svém nástupu ohlásila, že budoucnost je na chytrých přenosných zařízeních a že se tam firma musí posunout.

Yahoo je ve Spojených státech stále silná značka a její služby a domovskou stránku denně využívají desítky milionů lidí. Populární je kromě e-mailu zejména obsáhlé zpravodajství. Právě v této oblasti zřejmě najde Summly své uplatnění.

Nick D’Aloisio už má dnes 17 let a na Summly bude pod Yahoo stále pracovat. Cena, za kterou internetový obr projekt získal, nebyla zveřejněna. Podle informací serveru AllThingsD by ale mělo jít o částku kolem 30 milionů dolarů.

Diskuze (1) Další článek: Microsoft ladí českou lokalizaci vývojářských nástrojů, můžete mu radit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,