Yelp: Jak funguje a k čemu je vlastně dobrý

Yelp tento měsíc představil oficiální podporu pro Česko, k dispozici je i česká aplikace pro mobilní telefony. Co všechno Yelp nabízí?
Kapitoly článku

Společnost Yelp není žádným novým startupem, byla založena už v roce 2004. V roce 2005 měla teprve 12 000 uživatelů, za další rok už ale zaujala přes sto tisíc uživatelů. V průběhu vývoje prošla platforma velkými změnami a úpravami funkcí. Základní koncept ale zůstává stejný – hodnocení lokálních služeb.

V lednu tohoto roku Yelp překonal 100 milionů uživatelů a už ke konci minulého roku provozovatelé oznámili, že takřka polovina uživatelů platformu používá přes mobilní zařízení.

Pro hladký postup v Evropě koupil Yelp společnost Qype za 50 milionů dolarů a podpora nyní zamířila i do České republiky. Byznys model je zatím jednoduchý - prodej reklam místním podnikům.

Hodnocení všech služeb s podrobnými informacemi

Yelp je zaměřen na hodnocení lokálních služeb všeho druhu, přičemž nabídka se stále rozrůstá. Nechybí zde restaurace rozdělené podle typů (Pizza, Ruské, Řecké, Pakistánské) ale i konkrétního zaměření – Párek v rohlíku, Polévka a podobně. Jeden podnik může mít samozřejmě více splňujících parametrů, takže ho mohou uživatelé snadno vyfiltrovat.

IMG_1375.PNG IMG_1376.PNG IMG_1377.PNG
Výběr kategorií podniků je velmi pestrý

Na své si přijdou i ženy – nakupování, zdraví a medicína, stejně tak milovníci různých sportů a další. Yelp má připravenou databázi i pro automobilové služby nebo zábavu.

O jednotlivých podnicích a službách je možné vyplnit velké množství informací – od klasické adresy, kterou lze detekovat přes GPS a posléze i doladit, nechybí třeba ani odkaz na tamní menu. Otevírací hodiny lze vyplnit ručně, případně vyfotit například ceduli na dveřích.

IMG_1374.PNG IMG_1379.PNG IMG_1380.PNG
IMG_1381.PNG IMG_1382.PNG IMG_1383.PNG
Přidávání, respektive úprava, podniku v databázi

Platforma je připravena na větší množství fotografií přímo z místa a umožňuje i samotnému podniku vytvořit vlastní fotogalerii. Kvalitní fotky jsou samozřejmě mnohem lepší, obzvláště pro nalákání zákazníků.

Sociální síť pro hodnotící uživatele

Platforma je kromě databáze podniků a služeb (zatím podrobněji pouze v Praze) i velkou sociální sítí se vším, co k ní patří. Váš profil tak mohou sledovat jiní a vy můžete sledovat je. Tím to ale rozhodně nekončí.

IMG_1384.PNG IMG_1385.PNG IMG_1386.PNG
IMG_1388.PNG IMG_1389.PNG IMG_1391.PNG
Zápis hodnocení podniku a ukázka sociálněsíťových prvků

Kromě editace údajů je hlavní částí hodnocení, recenze a tipy. Výhodou je, že můžete psát skutečně podrobné recenze, které navíc můžete pouze rozepsat na mobilním telefonu a dopsat třeba doma u počítače ve webové verzi.

 2013-07-24 v 2.16.25.png
A takto vypadá Yelp na webu

Jednotlivé recenze mohou další uživatelé taktéž hodnotit. Volba interakce je hodně podrobná, můžete udělit jednoduché hodnocení recenze – Užitečné, Vtipné nebo Cool, případně vložit kompliment. Ten obsahuje další roletu možností jako „Seš srandovní!“, „Piš víc!“, „Mistr spisovatel“ a podobně. Na české verzi je také vidět, že si copywriteři skutečně vyhráli a nejedná se o nějaký suchý překlad ze slovníku.

IMG_1391.PNG IMG_1392.PNG IMG_1393.PNG
IMG_1394.PNG IMG_1395.PNG IMG_1488.PNG
Soubor hodnocení a odměn má motivovat k trvalé aktivitě uživatelů

Stejně jako třeba u Forsquare, i zde lze sbírat různé odznaky za splnění konkrétních cílů - být baronem daného podniku, stát se prvním tipařem, stálým zákazníkem a tak podobně. Sociální síť tak může nabídnout opravdu zajímavé informace i o přátelích, kde byli posedět včera večer, jak se jim tam líbilo atd. To vše můžete vidět ve svém streamu uživatelů, které sledujete.

IMG_1490.PNG IMG_1491.PNG
Pozor abyste si neLOLnuli do kalhot!

Abyste nemuseli hledat nové přátele, můžete Yelp propojit s vaším účtem na Facebooku a prohledat, zda nějaký kamarád již na Yelpu není. Yelp umožňuje i přímé posílání zpráv mezi uživateli.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,