YouTube se loučí s Flash Playerem. HTML5 bude výchozí přehrávač

Zdá se, že je osud Flash Playeru už opravdu zpečetěný – nyní jej oficiálně hází přes palubu i YouTube. Nejnavštěvovanější videoportál už čtyři roky umožňuje přehrávání v HTML5, který byl ale dlouhou dobu pouze experimentální alternativa pro early-adoptery.

449134503
Flash Player z YouTube pomalu vymizí

To se nyní mění a YouTube bude používat HTML5 jako výchozí způsob přehrávání videa na Chromu/Chromiu, Internet Exploreru 11, Safari 8 a betaverzi Firefoxu. Stejně tak YouTube ukončí podporu pro starou verzi kódu se značkou <object>, pomocí kterého jste mohli vložit video na své stránky. Nyní bude podporovat výhradně verzi s <iframe>, která použije adekvátní technologii podle prohlížeče, který zrovna používáte.

YouTube se na svém inženýrském blogu rozepsal, že definitivní přepnutí na HTML5 provedl hlavně díky tomu, že se HTML5 Video postupem času naučilo adaptivní datový tok (ABR), takže i tento přehrávač může dynamicky měnit kvalitu videa podle rychlosti vaší linky. Dalším předpokladem pro nasazení byla podpora kodeku VP9, který umožní přehrávání 4K videa bez enormního datového toku, podpora celoobrazovkového režimu v HTML5, podpora WebRTC pro obousměrné streamování videa a nakonec i podpora DRM v HTML5 (Encrypted Media Extensions) pro komerční videa.

Nutno ale podotknout, že se opravdu jedná především o symbolické a oficiální potvrzení, většina uživatelů na Chromu aj. už totiž HTML5 používá celé roky. 

Diskuze (66) Další článek: Chybí vám „stará dobrá Opera“? Její autor uvedl nový prohlížeč Vivaldi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,