YouTube už je mezi mladými populárnější než televize Nova

YouTube překonalo Novu a stalo se nejsledovanějším „televizním kanálem“ v segmentu diváků do 35 let. Vyplývá to ze studie společnosti TNS Aisa, kterou vypracovala pro české zastoupení společnosti Google. 

Ještě loni přitom bylo YouTube druhé o dva procentní body za Novou. Za rok Nova ztratila jeden procentní bod, zatímco YouTube rostlo o deset procentních bodů, aktuální měsíční zásah YouTube je 91 % skupiny diváků ve věku 15-34 let v průběhu jednoho měsíce.

vek15-34.png
YouTube měsíčně sleduje 91 % diváků ve věku 15–34 let (zdroj: Google)

O devět procentních bodů YouTube rostlo také v segmentu diváků mezi 15 a 54 lety, kde má aktuální měsíční zásah 82 % diváků a patří mu 4. příčka. Před videoserver se dostaly pouze Nova, ČT1 a Prima. Celkem YouTube sleduje 5,6 milionu uživatelů měsíčně.

vek15-54.png
YouTube v oblibě stoupá také v segmentu 15–54 let (zdroj: Google)

Na YouTube lidé týdně stráví průměrně 3 hodiny 20 minut, což je zhruba stejný čas jako věnují sledování ČT1 (3 hodiny 20 minut) a Primy (3 hodiny 10 minut). Nova tuto kategeorii vede s prozatím 5 hodinami a 25 minutami.

prumerny_cas.png
Uživatelé na YouTube stráví průměrně 3 hodiny 20 minut týdně (zdroj: Google)

70 % diváků YouTube navštěvuje web alespoň jednou týdně, přičemž frekvence klesá spolu s věkem. Web je nejoblíbenější u mladých uživatelů do 25 let, v tomto segmentu sleduje YouTube 72 % uživatelů denně. U nejstaršího segmentu nad 45 let sleduje YouTube alespoň jednou týdně 69 % uživatelů serveru.

frekvence.png
70 % uživatelů navštěvuje YouTube jednou týdně (zdroj: Google)

Je jednoznačné, že sledování streamovaných videí na internetu pomalu drtí klasické televizní vysílání. V grafech je zatím na chvostu Stream.cz, služba Seznamu s nabídkou vlastních videopořadů. Po loňském redesignu výrazně stoupá sledovanost a Seznam průběžně přidává nové pořady. Na 1. října svolal tiskovou konferenci, na které má představit další.

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (30) Další článek: Byznysový zápisník: Giganti HP a EMC jednali o sloučení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,