Z Applu odchází ředitel oddělení strojového učení. Zalíbil se mu home office a nechtěl zpět do kanceláře

Snaha o návrat do kanceláří po dvou letech pandemie covidu-19 často naráží na odpor zaměstnanců. Část z nich kvůli požadavkům zaměstnavatele na osobní přítomnost na pracovišti dává výpověď s tím, že si hodlají hledat zaměstnání s větší flexibilitou a možností pracovat na dálku.

Postupný návrat ke starým pořádkům se nelíbí ani řediteli oddělení strojového učení v Applu Ianu Goodfellowovi, který nedávno oznámil svou rezignaci a odchod z firmy. Dle deníku New York Post ho „vyštval tlak generálního ředitele Tima Cooka na návrat zaměstnanců do kanceláří.“

Pracovat v kanceláři? Děkuji, nechci!

V dopise na rozloučenou uvedl: „Jsem pevně přesvědčen, že větší flexibilita by byla pro můj tým tou nejlepší politikou.“ Jeden ze zaměstnanců Applu pak citoval další úryvek: „Odcházím z mnoha důvodů... ale nejzásadnější je politika Applu týkající se návratu do kanceláří.“

Některé významné firmy, jako Meta/Facebook, Slack, Twitter a nedávno i Airbnb, plně akceptovaly práci na dálku. Technologičtí giganti jako Microsoft, Google, Amazon a Apple však zvolili hybridní přístup a vyžadují, aby zaměstnanci určitý počet dní v týdnu pracovali v kanceláři.

Plán hybridní práce v Applu vstoupil v platnost v dubnu. Původně vyžadoval, aby zaměstnanci chodili do kanceláří alespoň jednou týdně. Od 4. května se požadavek zvýšil na osobní přítomnost dvakrát týdně. V blízké budoucnosti pak budou muset zaměstnanci Applu docházet na pracoviště v pondělí, úterý a ve čtvrtek, kromě toho mohou pracovat na dálku až čtyři týdny v roce.

Kdo je Ian Goodfellow?

Není překvapením, že někteří zaměstnanci jsou s tímto vývojem nespokojeni. Zdá se, že politika způsobila frustraci i u vrcholových manažerů, což vedlo k odchodu Iana Goodfellowa. Mezi zaměstnanci se objevují spekulace, že jeho odchod předchází oznámení o zvýšení požadavku na osobní přítomnost v práci na pět dní v týdnu.

Klepněte pro větší obrázek Ian Goodfellow

Goodfellow je známý především díky vynálezu generativních adverzních sítí (GAN). Během své práce v Googlu vyvinul systém umožňující Mapám Google automaticky přepisovat adresy z fotografií pořízených automobily Street View. Po odchodu z Googlu nastoupil v březnu roku 2019 do Applu, kde až dosud působil jako ředitel strojového učení skupiny speciálních projektů.

V roce 2017 byl Ian Goodfellow uveden v žebříčku 35 nejvýznamnějších inovátorů dle časopisu MIT Technology Review. O dva roky později byl časopisem Foreign Policy zařazen na seznam stovky globálních myslitelů.

Diskuze (28) Další článek: Munice ze zrušeného railgunu se postaví střelám s plochou dráhou letu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,