Z Applu odchází šéf vývoje brýlí pro rozšířenou realitu. Byl spolutvůrcem Hololens

V lednu odešla z Applu významná osobnost - Avi Bar-Zeev, který měl na starost velmi zajímavý projekt. V Applu totiž vedl tým vyvíjející brýle pro rozšířenou realitu.

Avi Bar-Zeev se svými 34 patenty není v oblasti rozšířené a virtuální reality žádným nováčkem, protože jeho začátky v této oblasti sahají až do devadesátých let, kdy pracoval pro Disney a podílel se na prvních zážitcích ve virtuální realitě. Se svým startupem si díky akvizici prošel i Googlem (stál na počátku Map), tři roky byl v Amazonu, kde vyvíjel drony, a čtyři roky pracoval i v Microsoftu, kde se podílel na zrodu Hololens.

Od roku 2016 ale pracoval v Applu na projektu brýlí pro rozšířenou realitu, od kterých se očekává, že by se v první formě mohly dostat na trh už v roce 2020. Dle jeho oznámení odešel z Applu se skvělým pocitem, odchod byl plánovaný a chystá se pustit zase do jiné „revoluční“ oblasti.

Apple a rozšířená realita

I když samozřejmě neprozradil, na čem konkrétně pracoval, v rámci jeho životopisu na Linkedin se nachází zmínka o vedení týmu, který měl v Applu na starost prototypování, koncepty, vývojářskou podporu a další části rozšířené reality, včetně nastavení dlouhodobých plánů.

Tim Cook se už dříve vyjádřil, že se současnými technologiemi nelze vyrobit něco miniaturního v podobě tenkých brýlí, co by zároveň poskytovalo pokročilý zážitek z rozšířené reality.

I přesto, že není hardware, lze ale jistě připravit software, nový typ grafického rozhraní a další části, které nejsou závislé na samotné dostupnosti potřebného hardwaru. Jakmile miniaturizace pokročí na dostatečnou úroveň, lze pak takový produkt vytvořit mnohem rychleji. Jedná se ale o investice, které jen tak nevrátí, alespoň do doby, než by takové zařízení mělo úspěch na trhu.

Od brýlí pro rozšířenou realitu se očekává, že by mohly být nástupcem chytrých telefonů. Jakmile taková doba nastane, Apple rozhodně nechce být tím posledním na trhu a zopakovat si situaci, ve které se ocitla například Nokia nebo Microsoft, kteří nedokázali dostatečně rychle naskočit na novou éru chytrých mobilních telefonů.

Váš názor Další článek: Budeme mít 230 nových emoji. Konsorcium Unicode schválilo nové znaky, například pro máslo nebo skunka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,