Z Microsoftu se stává miláček Silicon Valley

Microsoft pod Satyou Nadellou zahájil velký obrat. Z firmy, se kterou nikdo nechtěl nic moc mít, se stává zajímavý partner. Pořád je tu ovšem hodně překážek.

Microsoft byl dlouhou dobu v Silicon Valley a u mladé technologické generace sprosté slovo. Vývojáři se o platformu Windows nemohli zajímat méně a poprvé, kdy Redmond získal trochu lesku, bylo s rozvíjením cloudu Azure. V posledních měsících se nicméně situace začíná výrazně měnit a Microsoft je ten, komu se začíná fandit.

Nezájem o produkty Microsoftu měl několik zásadních příčin. I když se v Microsoftu snažili vývojáře podporovat všelijak, a dokonce vývoj aplikací do Windows Store financovali, svět o tuto minoritní platformu neměl zájem a raději se zaměřoval na iOS a Android. Své sehrála také arogance dřívějšího vedení. Microsoft si bránil svůj píseček a neustále věřil v nekonečnou sílu svých značek jako Office, Outlook a podobně. To mohlo z nějakých důvodů fungovat u firem, v případě koncových zákazníků ale nikoliv.

Ledy začaly praskat v době, kdy před více než rokem převzal vedení Microsoftu Satya Nadella. Ten začal poměrně razantně otáčet celý koráb jiným směrem. V prvé řadě propustil 18 tisíc lidí, z nichž pět tisíc bylo z Microsoftu a zbytek ze zakoupené Nokie. Nadella začal celou firmu více otevírat, jednotlivým týmům jasně vzkázal, že se nemusí bát do práce nosit své iPady, a jeho obliba a souhlas s vedením podle hodnocení na serveru Glassdoor narostla na 82 procent.

Je to otevřené

V české pobočce Microsoftu prozatím změny tolik vidět nejsou. „Nic moc ještě nepozorujeme,“ shodují se oslovení zaměstnanci. Něco se ale mění výrazně – rétorika. I v Česku už Microsoft běžně mluví o Androidu, iOS a dalších konkurenčních produktech a už se neohání pouze svojí uzavřeností. Výrazně odlišné zprávy pak přicházejí od kontaktů přímo z Redmondu a pobočky v Silicon Valley, na které nové směřování doléhá výrazně.

Klepněte pro větší obrázek 
Satya Nadella

Nadella nastavil kurz, který jasně počítá s tím, že Microsoft už není dominantní silou na trhu. Bere v potaz konkurenci a na rozdíl od Steva Ballmera začal žehlit vztahy v Silicon Valley a u dalších partnerů a mladých společností.

„Naše vztahy s Microsoftem se za posledních 18 měsíců poněkud rozvinuly. To, o co se Satya pokouší je rozjet novou úroveň otevřenosti,“ říká například šéf společnosti Box.net Aaron Levie. Nadella dle jeho slov přinesl do firmy mnohem širší pohled na svět. To je poměrně zásadní obrat, protože Levie ještě v roce 2011 o Microsoftu mluvil jako nerelevantní společnosti.

Právě Box je dobrou ukázkou toho, jak v Redmondu mění svůj přístup. Box je přímá konkurence pro produkty OneDrive a SharePoint od Microsoftu. Dříve neexistovala možnost, že by Microsoft přistoupil na spolupráci. Dnes je Box úzce propojený s Office 365, Outlookem a dalšími produkty Microsoftu. Z Office 365 je možné ukládat na Dropbox. Dochází i na nová partnerství s vysoce konkurenční enterprise IT sférou. Nově se Redmond spojil s rivaly jako Oracle, SAP a Salesforce.com.

Gates je nadšený

Microsoft nemá jinou možnost, než se začít se světem kamarádit. Pouze 15 procent zařízení, které na světě komunikují s internetem, pohání operační systém Windows. Pokud chce Microsoft zůstat relevantním, musí se dostat na další platformy a jako nový operační systém zvolit svůj cloud Azure. To jsme blíže rozebírali už dříve.

Klepněte pro větší obrázek

„Jsem velice nadšený z toho, co [Nadella] dělá. Vidím novou energii a mnoho příležitostí. Jsou zde oblasti, kde Microsoft není lídr a [Nadella] vidí, že je nutné to změnit,“ uvedl nedávno zakladatel firmy Bill Gates, který se jako poradce opět začal více angažovat.

Při diskusích s lidmi ze Silicon Valley často zaznívá jedno: Satya Nadella obchází různé společnosti, partnery, vysoké školy, investiční fondy a další části ekosystému a snaží se je přesvědčit, že spolupracovat s Redmondem má stále smysl. Lidem se líbí Nadellova energie, charisma a zájem o věci kolem.

Novou strategií Microsoftu je rovněž se více angažovat mezi mladými lidmi a školáky. Počet programů a aktivních uzavřených spoluprací roste. Firma se o něco takového snažila už dříve, bohužel mnoho aktivit ale neprošlo přes vnitřní byrokracii.

Mladí nemají zájem, tak tady mají Minecraft

Budoucím problémem Microsoftu totiž může být to, že mladí lidé o tuto společnost ztratili zájem. Mezi vývojáři je těžké najít ty, kteří umí vyvíjet pro Windows a platformy Microsoftu. I z tohoto důvodu Nadella koupil společnost stojící za populární hříčkou Minecraft a i to je důvod, proč se nadále výrazně investuje do rozvoje Xboxu. Microsoft si takto může vychovat budoucí uživatele, vývojáře a fanoušky.

Klepněte pro větší obrázek

Součástí omlazujících aktivit jsou i talentové a produktové akvizice. Microsoft se přiklonil ke strategiím firem typu Facebook, Google, Apple či Amazon a začal nakupovat mladé startupy, které mají nejenom zajímavé služby, ale také takzvaný „pool“ chytrých lidí. Dají se tím zabít dvě mouchy jednou ranou – získat produkt, který by trvalo dlouho vyvinout, a ještě k tomu schopné talenty.

Hlavními příklady těchto snah jsou koupě aplikací Acompli a Sunrise. Dost možná jde o nejpopulárnější aplikace ve svém oboru. Z Acompli Microsoft udělal Outlook pro iOS a Android a Sunrise je pak velice schopný nástroj pro kalendáře. Uživatelé na tyto „appky“ pějí ódy.

Microsoft začal také více podporovat open source. Azure podporuje věci jako Docker, Linux a CoreOS a chystá se další rozšiřování. Nově to bude například skrze akvizici Revolution Analytics datový jazyk R. Softwarový framework .NET byl uvolněn ve formě open source. Firma začala najímat lidi, kteří na open source v minulosti pracovali. Hodně inženýrů do týmu Internet Exploreru a Spartanu přichází třeba z Mozilly stojící za Firefoxem.

Stále mnoho výzev a překážek

Redmondu se povedla i jedna nečekaná věc – dokázal vzbudit pozitivní ohlasy kolem Windows 10. Koncept toho, že bude stačit vyvinout jednu aplikaci a tak by pak měla (s mírnými úpravami) fungovat na počítačích, tabletech, chytrých telefonech a Xboxu, je zajímavá. Spolu s tím se Windows jako platforma může stát pro vývojáře zajímavou.

Klepněte pro větší obrázek

Windows 10 zároveň budou mít verzi také pro internet věcí a verze pro Raspberry Pi bude uvolněna zdarma. „Desítky“ jsou nejspíše poslední šancí, jak si Microsoft může minimálně udržet nějaké postavení na koncovém trhu s operačními systémy a zejména začít růst na mobilních telefonech. Naštěstí pro Microsoft, pokud to nevyjde, s aplikacemi se rozlézá všude a daří se mu prosazovat s cloudovými projekty.

Vývojáři dnes Microsoft prostě nepotřebují. Jejich potřeby mohou vyvolat další novinky, zejména zabudované do Azure. Zajímavě se jeví zejména datové věci jako Azure ML, Power BI či Delve. Microsoft by rád vývojáře zaujal i projektem HoloLens. Body u uživatelů pak chce získat třeba díky Skype Translatoru, který překládá mluvené slovo skoro v reálném čase, či novým prezentačním nástrojem Sway. Spartan zase ukazuje, že i kolem webového prohlížeče se dá ještě něco dělat.

Mnoho věcí, které Microsoft v posledním roce a půl udělal, je krok dobrým směrem. Firma má nějakou dlouhodobou vizi a začala se chovat podle reality trhu, ne podle reality své vlastní. Jenže je tady ještě hodně otazníků.

Tak například není jasné, jakou roli sehrají marže z cloudu. Pro Microsoft je velice silnou oblasti enterprise sféra. Ta nyní přechází právě na cloud a nekupuje pro Microsoft výhodné jednorázové licence. Je ale samozřejmě lepší kanibalizovat svůj starý byznys něčím novým, než pak pouze sledovat, jak vše mizí do nenávratna.

Diskuze (24) Další článek: Clip 3D: nový typ 3D tiskárny tiskne až 100× rychleji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,