Poskytovatelé internetu | Připojení k internetu

Za drahá mobilní data si můžeme sami, říká ministryně. Nemáme tolik využívat Wi-Fi (aktualizováno)

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie máme stále jedny z nejdražších mobilních dat. A to i přesto, že zlepšení nabídky datových tarifů u mobilních operátorů vzhledem ke spotřebitelům byla jedna z priorit vládnoucího hnutí ANO. Nyní ale Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu za hnutí ANO, překvapila vyjádřením, že si za vysoké ceny dat mohou spotřebitelé sami kvůli tomu, že využívají Wi-Fi.


Aktualizováno 25.2.: Po odvysílání reportáže z minulého týdne se paní ministryně Nováková odvolávala na to, že byla její slova vytržena z kontextu. Jenže reportéři pořadu 168 hodin nyní na svou obranu odhalili celý průběh rozhovoru, ze kterého vyplývá, že ministryně stejnou myšlenku opakovaně sdělovala reportérovi, který se jí dokonce snažil upozornit na sporou podstatu jejího tvrzení. Ostatně, názor si můžete utvořit sami:


Kdyby lidé více datovali, měli by prý cenu nižší

Ministryně byla na situaci ohledně drahých datových tarifů dotazována v pořadu České televize 168 hodin. „Když budete pořád někomu dokolečka opakovat, že máme drahá data, tak co udáte? Když vezmete do ruky mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu,“ zhodnotila aktuální situaci Marta Nováková, načež se dobrala k důsledku: „Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, no tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější.“

Ministryně dále vysvětluje, že operátoři musí vydělat na vynaložené investice do rozvoje mobilních sítí. A pokud následně jejich služeb využívá méně zákazníků a v menším objemu, musí tito zákazníci zaplatit více, než kdyby se náklady rozprostřeli mezi více zákazníků a do většího objemu služeb. Poté by mohly vyjít levněji.

Pozoruhodné vysvětlení brání operátory a de facto svádí vinu na koncové uživatele. Prooperátorský přístup současného vedení ministerstva potvrzuje i nedávná výměna na postu náměstka Ondřeje Malého, který aktivně prosazoval snižování cen datových tarifů, Ivanem Pilným. Ten na dotaz, zda v tomto směru naváže na práci Ondřeje Malého konstatoval, že snižování cen datových tarifů pro něj není prioritou.

Absurdní argumentace nezohledňuje skutečnost, že první krok by měli udělat v tomto směru právě mobilní operátoři a svou finanční nabídkou motivovat více lidí k tomu, aby data v mobilu využívali.

Šancí je čtvrtý operátor. Letos bude příležitost

Podle posledního průzkumu, na který reportáž poradu 168 hodin rovněž upozornila, se dá už v deseti zemích Evropy za 30 eur (cca 750 Kč) pořídit datový tarif s neomezenými mobilními daty. U nás se za stejnou cenu dostane jen 3 až 7 GB dat.

Důvodem udržování vysokých cen za mobilní připojení je specifická situace na našem operátorském trhu, kde dlouhodobě vládnou tři velcí operátoři. Nabídky mají podobné a jen velmi pozvolna mobilní data zvýhodňují. Trh je totiž nasycený a žádnému z trojice se nevyplatí cenu dat skokově snížit, protože v tu chvíli by zareagovala i konkurence, aby si své zákazníky udržela. Operátorům by tak zůstalo víceméně stejné množství zákazníků, kteří by ale více zatěžovali síť surfováním a přitom platili méně.

Postoji operátorů se tedy nelze divit. Všichni mají solidní základnu zákazníků, vysoké marže a jistotu dobrých výdělků. Nemusejí mít žádné tajné kartelové dohody. Tato situace vyhovuje všem třem, a tak ji dlouhodobě udržují. Jedinou šancí na prolomení tohoto stavu a razantní snížení ceny mobilních dat je vstup čtvrtého plnohodnotného operátora, který by měl motivaci útočit cenou, aby získal co nejvíce nových zákazníků.

Šance na příchod čtvrtého mobilního operátora se otevře letos na podzim, kdy se bude dražit původně televizní 700MHz frekvenční pásmo, které nově může posloužit mobilním sítím. Podmínky jsou předběžně nastaveny tak, aby nahrávaly příchodu nového operátora, ale stále hrozí i riziko, že si frekvence rozdělí stávající trojka. Tak to ostatně dopadlo při předchozí aukci v 800MHz pásmu.

Ale naděje je tentokrát opravdu silná, je totiž konkrétní zájemce, který by se role čtvrtého operátora s chutí ujal. Pokud se podmínky dané ČTÚ nijak výrazně nezvrtnou, zúčastní se aukce Nordic Telecom. Potvrdil to i ve svém čerstvém prohlášení.

Diskuze (98) Další článek: Nvidia GTX 1660 Ti: Nová grafická karta, která potěší výkonem i cenou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,