Zájem o počítače poroste, letos se jich prodá více než loni

Zdražení disků, omezení dodávek, nejistá finanční situace v Evropě, to vše ovlivňuje prodej počítačů. Po slabším roce 2011 by měl nastat zlom. Počítače budou levné a bude o ně zájem.

Loňský rok v Česku přinesl nejen snížení cen osobních počítačů (průměrná cena klesla na solidních 11 520 Kč), ale i pokles prodaných kusů – zákazníci si odnesli „jen“ 1,12 milionu počítačů. Letošek by měl být podle analytických odhadů společnosti Gartner příznivý hned ve dvou ohledech: prodá se více kusů a peněženky zákazníků méně utrpí.

Gartner předpokládá, že se letos prodá 1,3 milionu počítačů a průměrná cena klesne na částku 11 080 Kč, tedy o cca čtyři stovky méně než loni.

Jak je z grafu patrné, po mírných výkyvech by mohl letošní rok nastartovat novou vlnu zájmu o osobní počítače. V roce 2016 by měl zájem vyústit až téměř v dva miliony prodaných kusů.

Klepněte pro větší obrázek
Prodej počítačů značně naroste (Zdroj: Gartner)

Cena by se přitom už neměla nijak výrazně snižovat. Nejlépe by na tom (z pohledu zákazníka) mohl být rok 2015, kdy se snad dočkáme průměrné ceny 10 110 Kč. V dalším roce už ale cena mírně stoupne. Nutno dodat, že nikdy dříve nebyly počítače tak cenově dostupné.

Klepněte pro větší obrázek
Cena nových počítačů ještě mírně klesne (Zdroj: Gartner)

Celosvětově by se mělo letos prodat 368 milionů osobních počítačů, což je o 4,4 % více než v loňském rok. A v příštím roce Gartner očekává až 400 milionů prodaných počítačů.

Diskuze (5) Další článek: Apple vybral dodavatele SunPower pro vlastní obří solární elektrárnu

Témata článku: , , , , , , , , ,