Zemědělství čeká digitální revoluce. Brňáci chtějí z polí udělat chytré farmy prošpikované senzory

  • Zemědělství zůstává jedním z nejkonzervativnějších lidských činností
  • V posledních letech se to ale mění
  • Na scénu přicházejí speciální drony, satelitní data a webové služby

Zatímco v průmyslu a službách k automatizaci, robotizaci a internetizaci dochází už celé roky, a tak analytikové věhlasných agentur průběžně přicházejí s novými a novými odhady, kolik zkušených dělníků v průmyslu přijde o práci a jaké riziko je to zejména pro Česko, které patří k montážním a subdodavatelským velmocem, zemědělská výroba zůstává v mnoha ohledech stále konzervativní.

Není tedy divu, že si střet informačního věku se zabahněným traktorem a čerstvě pohnojeným lánem leckdo z města představuje zhruba takto:

Progresivnější zemědělci a farmáři nám snad tuto lehkou nadsázku odpustí, i do této oblasti lidské činnosti s mnohatisíciletou tradicí totiž postupně pronikají moderní technologie.

Nejen že si dnes můžete pořídit autonomní traktor prošpikovaný senzory, ale také bezpilotní letouny, které jsou schopné automaticky rozprášit hnojivo, anebo díky specializovaným kamerám analyzovat kvalitu porostu.

Drony automaticky pohnojí a vyrobí mapu

První úkol zvládne třeba DJI MG-1, který během deseti minut obhospodaří plochu až 6 000 metrů čtverečních. Jistě, ve srovnání s tuzemskými zemědělskými lány je to relativně malá oblast, představte si však třeba kaskádovité rýžové pole, anebo velmi těžko dostupný terén, kam se běžný traktor prostě nedostane.

Na druhý úkol, tedy snímkování a chytrou analýzu malého políčka i obrovského lánu, se pak specializují desítky GIS a výrobců dronů – třeba AgEagle, jehož bezpilotní letoun RX60 v podobě křídla konstrukčně připomínajícího Project Wing od Googlu zmapuje na jedno nabití pole o výměře až 120 hektarů. Za podobnou legraci však zaplatíte jako za nové auto.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Farmářský dron AgEagle RX60 a pohled na jeho pole z jeho NIR/NDVI snímačů. Různá barva vyjadřuje stav vegetace a odhalí místa, kde je třeba zlepšit třeba zavlažování, hnojení apod.

Chytrá farma z Brna

Změnit zemědělství se pokouší i mladý český startup CleverFarm z Brna – někdejší součást CleverMaps a dnes samostatná firma, která chce zemědělce vybavit armádou senzorů a naučit je používat webové služby.

Zatímco jejich modul CleverAssets se postará o evidenci nemovitého majetku, samotná chytrá farma nabídne mapové přehledy a čidla, která změří teplotu a vlhkost v půdě i na povrchu uprostřed zrostlého obilí, nebo speciální tyče s teploměry, které farmář zapíchne třeba do haldy uprostřed skladové haly a sila a dozví se, jestli kdesi pod povrchem už jeho sklizená úroda nezačala hnít.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Meteorologické, půdní a skladové senzory chytré farmy

Naměřená data se pak bezdrátově skrze 868MHz protokoly Sigfox a LoRa přenášejí rovnou do webové aplikace a nabízejí tedy v budoucnu možnosti dalšího analytického zpracování, předpovědních modelů, varování před nejrůznějšími meteorologickými riziky (přízemní mrazíky na jaře, sucho v létě) a tak dále.

Snímky z družic Sentinel-2 odhalí, kde je třeba přihnojit

Webová aplikace zároveň může propojit základní ortofotomapu ČÚZK s čerstvými satelitními daty z družic programu ESA Copernicus Sentinel-2, které do jisté míry nahrazují drahé lokální letecké snímkování a ony specializované drony, jejichž cena se pohybuje od desítek až po stovky tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek
O kvalitě vegetace se farmář dozví i bez dronu. Stačí přístup k čerstvým satelitním datům, na jejichž základě lze optimalizovat třeba hnojení.

Družice Sentinel-2 totiž průběžně snímají stav vegetace na zemském povrchu. Z dat lze poté získat údaje o aktuálním zdravotním stavu vegetace a vývoji biomasy a na základě toho třeba naplánovat a optimalizovat hnojení. CleverFarm toto vše umí a promítne čerstvé snímky ze Sentinelu nad vybranou parcelu farmáře.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mapová aplikace chytré farmy s přehledem jednotlivých parcel

Chytrá farma je k dispozici ve formě předplatného, které se bude postupně navyšovat podle toho, kolik modulů si farmář pořídí. Zatímco základní aplikace je zdarma, za modul s družicovými snímky Sentinel připlatí padesátikorunu za hektar a rok, za modul s chytrými senzory necelou tisícovku měsíčně a další čtyři stovky za CleverAssets, který díky napojení na katastr nemovitostí a další databáze poskytne přehled, komu které pole vlastně patří.

Klepněte pro větší obrázek
CleverAssets se zase postará o to, aby farmář věděl, komu pole vlastně patří

Chytré sady, vinice a včelíny

Brněnská CleverFarm se teprve rozjíždí, už ale slaví úspěchy na Balkáně – třeba v Srbsku. Dále má v plánu dobít trhy na Slovensku, Ukrajině, v Polsku anebo i ve vzdálené Malajsii.

Typickým zákazníkem jejích služeb je dnes farmář a agronom, s rozvojem chytrých senzorů ale hodlá internetizovat také sady, vinice a včelíny.

Právě pomocí podobných optimalizací a senzorové analytice lze zároveň lépe předcházet klimatickým rizikům, o kterých se v posledních letech mluví stále častěji, a zefektivnit výnosy a v důsledku i náklady na zemědělskou výrobu.

Éra digitálního zemědělství začíná.

Diskuze (18) Další článek: Krycí skla displejů. Jak důležité je mít na obrazovce pořádnou gorilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,