Software | Internet | Tipy

Zkuste ngrok: vystaví službu na lokálním počítači do internetu

  • můžete obejít NAT a firewall v cestě z internetu
  • jednoduché spuštění bez instalace
  • zadarmo, když nechcete vlastní název serveru

Služba ngrok zaujme svou jednoduchostí a funkčností. Cokoli běžící na vašem počítači - Minecraft server, webový server, SSH server, jakákoli služba jedoucí na TCP - můžete zpřístupnit z internetu.

792893283
Zákazník vlevo se připojí přes tunel k webovému serveru na počítači vývojářky vpravo, ta může sedět třeba v kavárně na veřejné Wi-Fi

Nepotřebujete pevnou IP adresu, můžete se schovávat za NAT serverem, u kterého nemáte přístup k přesměrování portů. Stačí stáhnout ngrok a bez instalace vystavíte konkrétní službu do internetu. Například:

ngrok http 80

otevře tunel z internetu k vašemu počítači a jeho webovému serveru běžícímu na portu 80.

681791632
Z mobilu nebo jiného počítače v internetu nyní stačí zadat vygenerované URL a dostanete se na svůj počítač. Region lze případně změnit na Evropu, aby jel provoz přes bližší server

Víc nemusíte dělat. Ale můžete. Na lokálním počítači se rozjel web server na portu 4040, kde najdete podrobné statistiky přístupů a můžete podrobně zkoumat došlé požadavky ve formátech XML a JSON. Pro účely ladění je můžete i opakovat.

Ngrok cílí hlavně na webové vývojáře. Nemusí nahrávat vyvíjený projekt do internetu, aby vyzkoušeli jeho dostupnost, nebo nabídli zadavatelům pohled na aktuální stav projektu.

Vystavit ale můžete kromě http a https i libovolnou službu běžící na TCP. Do internetu tedy vystavíte například lokální Minecraft server, nebo SSH. Zapnutí SSH přístupu z internetu tak vypadá takto:

ngrok tcp 22

V základu můžete ngrok používat zdarma. Omezením je náhodně generovaný název, ke kterému se připojujete z internetu. Limitem je také nejvýše 40 připojení za minutu (nikoli počet požadavků, ale připojení). Placená verze ngrok (od 5 dolarů měsíčně) dovolí vlastní trvalý název několika domén pro jednodušší připojování.

ngrok nemusí jet jen na velkém počítači, je dostupný i pro Linux ARM, spustíte ho tedy bez problémů i na Raspberry PI. Pokud tedy tento nenáročný počítač připojíte k domácím čidlům a uděláte z něj nějaké centrum svého chytrého domova ovládané přes webovou stránku, můžete jej snadno vystavit do internetu.

ngrok je zkrátka služba, která by měla patřit k oblíbeným nástrojům webových vývojářů i IT profesionálů.

Diskuze (15) Další článek: AMD se nad očekávání daří, finanční výsledky zavání optimismem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,