Zuckerbergova Libra ještě neexistuje, už se o ní ale zajímá Evropská komise

Libra, nové elektronické platidlo Facebooku a jeho partnerů, by se sice na scéně měla objevit až příští rok, už dnes ale budí velké emoce především ze strany státních institucí, které se obávají alternativní ekonomiky, kterou by neměli pod kontrolou.

Nyní se podle Bloombergu přidala i Evropská komise, která už obeslala členy The Libra Association a ve formálním dotazníku se ptá, co vlastně mají za lubem a jestli nebude chystaná kryptoměna v rozporu s antimonopolní legislativou na starém kontinentu.

Evropskou komisi dále zajímá, jak bude asociace zacházet s daty uživatelů s ohledem na zdejší legislativu GDPR a jestli bude platební systém, za kterým stojí především Facebook, integrovaný i do jeho dalších aplikací jako třeba WhatsApp, což by mohlo znepříjemni situaci konkurenčním platebním systémům a tím zesílit jeho monopol.

Klepněte pro větší obrázek
Členy The Libra Association jsou jak Visa a Mastercard, tak třeba PayPal

Z těch klasických přitom v asociaci nechybí prakticky nikdo. Mezi zakládajícími členy figuruje jak globální karetní asociace Visa a Mastercard, tak třeba PayPal, PayU i kryptoměnový Coinbase.

Diskuze (25) Další článek: Gmail bude opravovat překlepy pomocí A.I. Ale zatím jen v angličtině na G Suite

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,