Cisco bude spolupracovat s Microsoftem na platformě pro Intercloud

Současná generace cloudových služeb vyžaduje blízkou kompatibilitu mezi hardwarem, softwarem, sítí, úložištěm a zdrojem výpočetního výkonu. Pro poskytovatele cloudových služeb je náročné zajistit integraci infrastruktury s aplikační vrstvou, nutnou pro uvádění nových cloudových služeb na trh. Společnosti Cisco a Microsoft nabízí řešení v podobě cloudové architektury Cisco pro cloudovou platformu Microsoft (Cisco Cloud Architecture for the Microsoft Cloud Platform) — integrovaného řešení, které propojuje Windows Azure Pack a s konceptem aplikačně orientované infrastruktury (Cisco ACI).

Poskytovatelé cloudových služeb budou díky tomuto řešení schopni rychle dodávat hybridní cloudové služby s podstatně nižšími náklady a nároky na provoz. Správu nových typů služeb poskytovatelům zjednoduší také integrace Microsoft System Center 2012 R2 s Cisco Unified Computing System (UCS) Manager. Jinými slovy, společné řešení od společností Cisco a Microsoft usnadní a urychlí poskytovatelům cloudových služeb cestu od tradičních nabídek infrastruktury jako služby (IaaS) ke kombinovaným řešením spojujícím IaaS, platformu jako službu (PaaS) a software jako službu (SaaS), od síťových služeb a obnovy po havárii přes velká data po služby podnikových aplikací.

„Tlak na snižování nákladů na vlastnictví a zároveň rychlý rozvoj cloudových technologií vede stále více firem k tomu, že svou vlastní infrastrukturu virtualizují a přesouvají do datových center,“ vysvětluje Pavel Křižanovský, technický ředitel společnosti Cisco. „Ale samotné cloudové služby už narážejí na jistá omezení. Proto je podle nás čas spojit cloudy do větší sítě cloudů, která umožní poskytovatelům rychleji vycházet vstříc měnícím se požadavkům zákazníků,“ dodává Křižanovský

Cisco a Microsoft plánují také komplexně podporovat své partnery, kteří tento ekosystém budou využívat, a to v celém obchodním cyklu od pomoci s uváděním nových služeb na trh přes generování poptávky po udržování zákazníků. „Spolupráce se společností Microsoft umožní dále rozšířit také nabídku řešeních na bázi hybridního cloudu, v nichž část služeb a aplikací provozují zákazníci ve svém privátním cloudu a část v prostředí poskytovatele," říká Pavel Křižanovský a upozorňuje, že referenční architekturu zveřejní Cisco již v průběhu dubna.

Cloud už nestačí. Proto cloud cloudů

Společně se svými partnery společnost Cisco buduje globální síť navzájem propojených cloudů, kterou nazývá Intercloud. Síť má odpovídat výzvám, které přináší Internet of Everything, a má nabízet provoz aplikací, analýzu dat v reálném čase, „téměř nekonečnou“ škálovatelnost a dodržování místních zákonů upravujících místní příslušnost dat. V posledních dnech se do Intercloudu zapojilo dalších 14 partnerů, čímž jejich počet dosáhl 60. Celý ekosystém nyní zahrnuje přes 350 datových center v 50 zemích. 

Další článek: Drony Amazonu mohou začít létat, firma dostala v USA povolení

Témata článku: