Spolupráce Wikipedie s učiteli raketově vzrůstá

Vezmou odborníci českou internetovou encyklopedii Wikipedie po 10 letech její existence konečně aspoň trochu na milost? Doufáme, že ano, neboť spolupráce mezi námi a aktivními vysokoškolskými a středoškolskými učiteli roste nečekaně rychle. Jde o relativně mladou myšlenku, která se však uchytila na mnoha zahraničních mutacích Wikipedie. Česká Wikipedie patří v tomto ohledu ke světové špičce.

Jednoduchý princip

Český program „Studenti píší Wikipedii“ staví na geniálně jednoduché myšlence - Je škoda, aby semestrální a jiné práce studentů končily navěky „v šuplíku“. Oslovuje proto profesory a učitele a ptá se jich: co kdyby vaši studenti namísto semestrální práce napsali kvalitní a ozdrojované heslo na českou Wikipedii? Vyučující si bude velmi snadno moci zjistit pokrok a práci svých studentů, na encyklopedii přibudou kvalitní a ověřená hesla od lidí, kteří se praxí naučí "ohmatat si projekt", pracovat se zdroji a dostanou zpětnou vazbu.

Češi patří ke špičce

Po necelém roce od chvíle, kdy malá skupina wikipedistů-dobrovolníků začala nesměle oslovovat české univerzity, spolupracují nyní s několika fakultami na Karlově univerzitě, Univerzitě Palackého, Masarykovou univerzitou či také s Národním památkovým ústavem. V zimním semestru se zapojilo 100 studentů, ale v letním semestru se jejich počet v podstatě zdvojnásobil. Semestr stále běží, ale vzniklo již přes 150 velmi kvalitních a ověřených hesel z několika oborů. Wikipedisté oslovují média, komunikují se studenty a učiteli na Facebooku a jejich proaktivní přístup se očividně vyplácí. "Ozývají se nám stále noví učitelé," říká Vojtěch Dostál, jeden ze zakládajících členů týmu wikipedistů. "I přes množství času, které tomu věnujeme ve svém volnu, chceme pořád růst a rádi odpovíme každému motivovanému učiteli, který si bude chtít spolupráci vyzkoušet," dodává.

Dobré jméno

Dlouhodobým cílem ze strany Wikipedie je mimo jiné zbavit se špatné pověsti. Tu má encyklopedie především kvůli své otevřenosti. Vzhledem k tomu, že do ní může přispívat kdokoliv, objevují se případy vandalismu. V heslech se vyskytují chyby, chybí uvádění zdrojů, editoři mezi sebou válčí. „Ano, to všechno bohužel platí,“ dodává další z wikipedistů, David Klempíř, „česká Wikipedie má přes 230 tisíc hesel. Chybí nám kvalitní hesla z důležitých oborů, naopak hesel o kdejaké epizodě mnohdy druhořadých seriálů máme spoustu,“ připomíná s tím, že kromě dlouhodobě běžícího projektu "Kvalita" se šance dávají právě univerzitní spolupráci. „Jsme mile překvapeni a velmi rádi, že v akademické obci nemáme tak špatné jméno, jak se bohužel obecně traduje,“ zakončuje.

Další článek: WWDC 2012: Apple představil iOS 6, mapy a MacBooky

Témata článku: , , , ,