Třípásmový Wi-Fi router NETGEAR Nighthawk X6 nabízí rychlost až 3,2 Gb/s

Společnost NETGEAR, Inc. (NASDAQGM: NTGR), globální dodavatel inovativních síťových produktů pro koncové uživatele, firmy a poskytovatele služeb, představila unikátní třípásmový gigabitový 802.11ac Wi-Fi router Nighthawk X6 (R8000).

Nighthawk X6 je první třípásmový model Wi-Fi routeru na trhu, založený na nejvýkonnější platformě Broadcom 5G WiFi XStream. Přístroj obsahuje šest výklopných antén a pracuje ve třech frekvenčních pásmech - jednom 2,4GHz a dvou 5GHz. Díky „pásmu navíc“ (konkurenční přístroje pracují pouze s maximálně dvěma frekvenčními pásmy) nabízí Nighthawk X6 nejrychlejší současnou bezdrátovou síť dosahující rychlosti až 3,2 Gb/s (600 + 1 300 + 1 300 Mb/s), tzv. AC3200*. Třetí frekvenční pásmo navíc spolehlivě vyrovnává zatížení sítě a tím zvyšuje její dosah i rychlost každého připojeného zařízení.

Klepněte pro větší obrázek

Domácnosti dnes používají současně nová i stará Wi-Fi zařízení, a každé z nich obvykle poskytuje různý výkon. Třípásmový router Nighthawk X6 automatický zajistí výběr vhodného pásma pro každé z nich (je zpětně kompatibilní se staršími Wi-Fi standardy 802.11a/b/g/n), vyrovná jejich rychlosti a zaručí optimální výkon všech Wi-Fi zařízení, včetně zařízení podporujících technologii „Internet of Things” (IoT).

Běžný dvoupásmový Wi-Fi router, který pracuje s jedním 2,4GHz a jedním 5GHz frekvenčním pásmem, se u činností náročných na šířku pásma (typicky streamování videa a online hraní) většinou nevyhne zpomalení výkonu. U nového třípásmového routeru X6 už zpomalení nehrozí, neboť výkon se automaticky rozloží na další frekvenční pásmo. Nedochází tedy k omezení rychlosti a uživatel může pracovat s dvojnásobně vyšší rychlostí oproti běžnému dvoupásmovému 802.11ac routeru.

„Domácí sítě jsou zatěžovány stále větším počtem Wi-Fi zařízení, která snižují výkon sítě,“ řekl Sandeep Harpalani, ředitel produktového marketingu divize Retail Network Products ve společnosti NETGEAR. „NETGEAR vyvinul router Nighthawk X6, aby uživatele zcela zbavil problémů s poklesem výkonnosti sítě. Model R8000 poskytuje nejen širší frekvenční pásmo, ale také optimálně řídí připojení dílčích zařízení a vyrovnává jejich počet v konkrétních pásmech. Výsledkem je nejlepší možný zážitek z online hraní, streamování multimédií či sdílení dat.“

Inteligentní směrování Wi-Fi signálu

Nighthawk X6 obsahuje výkonný dvoujádrový procesor s frekvencí 1 GHz a další tři pomocné (tzv. offload) procesory. Díky bezkonkurenčnímu výkonu a podpoře nejnovějšího standardu 802.11ac model R8000 výrazně vybočuje z nabídky konkurenčních výrobců a poskytuje uživateli vynikající pokrytí Wi-Fi signálem – „dohlédne“ na celou domácnosti v pravém slova smyslu, od sklepa až po půdu, včetně např. garáže, dvorku či zahrady.

Nighthawk X6 podporuje také Beamforming+, inteligentní technologii zaměřování Wi-Fi signálu, která zvyšuje stabilitu připojení, přenosovou rychlost i dosah Wi-Fi sítě díky sledování polohy bezdrátového zařízení a směrování Wi-Fi signálu přímo na ně. Prostřednictvím technologie Beamforming+ zaměřuje router Nighthawk X6 svůj Wi-Fi signál na telefony, tablety či notebooky po celém domě a zajišťuje jejich bezproblémové připojení k síti. Výkon moderních elektronických zařízení bude v kombinaci s routerem Nighthawk X6 skutečně maximální.

 

Model R8000 obsahuje řadu špičkových funkcí, které ulehčí uživatelům práci se sdílením, ukládáním a zabezpečováním jednotlivých souborů či multimediálního obsahu. Součástí jeho výbavy je např. vysokorychlostní port USB 3.0, díky kterému lze obsah uložený na externím disku snadno procházet a přesouvat po síti až desetkrát rychleji oproti typu USB 2.0. Uživatele počítačů Apple Mac jistě potěší, že součástí výbavy je i podpora Time Machine. Díky podpoře technologií DLNA a AirPlay mohou uživatelé pohodlně streamovat videa, hudbu nebo fotky do TV ve vysokém rozlišení. Kvalitu streamování multimédií dále vylepšuje pokročilé řízení kvality služeb (QoS) pro downstream; pro stoprocentně pozitivní herní zážitek navíc Nighthawk automaticky poskytuje herním konzolám prioritu v přenosovém pásmu. NETGEAR rovněž nabízí bezplatnou aplikaci ReadySHARE Vault, která automaticky zálohuje upravená data a ukládá změněné soubory na externí USB disk. Novinka umožňuje i samostatný přístup k síti pro hosty, podporuje VPN pro vysoce zabezpečený přístup k síti prostřednictvím konfigurovatelných URL, nechybí ani SPI a NAT firewall.

„Třípásmový router Nighthawk X6 bezesporu dokáže pokrýt potřeby každého uživatele, v jehož domácnosti se nachází větší množství elektronických zařízení náročných na přenos dat,“ řekl Linley Gwennap, hlavní analytik společnosti The Linley Group. „Nighthawk X6 je, v porovnání s ostatními routery na trhu, schopný přenášet data dvojnásobnou rychlostí, takže pokryje potřeby i těch nejnáročnějších domácích či firemních uživatelů.“

Technické výhody routeru NETGEAR Nighthawk X6

Nighthawk X6 je v současnosti nejvýkonnější router na trhu, který umožňuje plynulé bezdrátové přenosy pro všechna Wi-Fi zařízení – smartphony, notebooky, tablety, smart TV, herní konzole, Blu-ray přehrávače či mediální servery. Mezi jeho klíčové vlastnosti a funkce patří např.:

  • Wi-Fi technologie AC3200 s nejvyšší možnou rychlosti až 3,2 Gb/s.
  • Funkce Smart Connect inteligentně vybere nejrychlejší Wi-Fi kanál pro každé zařízení v síti a přiřadí mu vhodné 5GHz frekvenční pásmo, čímž zajistí nejvyšší výkon, maximální rychlost připojení a zvýší stabilitu sítě.
  • Dvoujádrový 1GHz procesor a tři pomocné offload procesory zaručují nejvýkonnější připojení přes Wi-Fi, LAN i WAN-to-LAN.
  • Vysoce výkonné zesilovače se šesti výklopnými externími anténami umožní rozšířené pokrytí Wi-Fi.
  • Beamforming + zvyšuje rychlost, dosah a spolehlivost bezdrátové sítě díky zaměřování Wi-Fi signálu.
  • Pokročilé řízení kvality služeb (QoS) – router automaticky rozpoznává a upřednostňuje provoz aplikací pro streamování multimediálního obsahu či hraní her.
  • ReadySHARE Vault – zdarma dostupná aplikace pro automatické zálohování počítačů s operačním systémem Windows na externí USB disk.
  • Podpora technologie Time Machine pro automatické zálohování počítačů Apple Mac na externí USB disk.
  • Díky podpoře Apple iTunes lze přehrávat hudbu na kompatibilních zařízeních s AirPlay pomocí přehrávače iTunes nebo Apple Remote.
  • Vysokorychlostní USB 3.0 port, který je až desetkrát rychlejší než USB 2.0.
  • Podpora VPN pro vysoce zabezpečený vzdálený přístup k domácí síti.
  • Nastavitelná URL adresa pro vytvoření FTP serveru.
  • Pět gigabitových ethernetových portů (1× WAN a 4× LAN) pro rychlé kabelové připojení.

Mezi další užitečné funkce a vlastnosti, které jsou využívány také v ostatních routerech NETGEAR nové generace 802.11ac, patří např.:

  • Aplikace NETGEAR genie, která usnadňuje instalaci, monitorování, kontrolu a opravu domácí sítě z prostředí PC, Mac počítačů, smartphonů a tabletů s operačními systémy iOS a Android.
  • Aplikace Facebook Wi-Fi (www.netgear.com/facebookwifi), která umožňuje firmám a obchodníkům zdarma poskytovat internetové připojení svým zákazníkům, pokud se do jejich Wi-Fi sítě přihlásí prostřednictvím jejich stránek na Facebooku.
  • Utilita NETGEAR MyMedia, umožňující vyhledávat a sdílet fotografie, videa či hudební soubory v rámci celé sítě, či je streamovat do TV prostřednictvím technologie DLNA.
  • Řešení rodičovské kontroly zdarma.
  • Podpora funkcí ReadySHARE USB access, ReadySHARE Printer a AirPrint.
  • Podpora Wi-Fi sítí pro hosty a funkce NETGEAR EZ Mobile Connect pro skenování QR kódu umožňující snadné připojení mobilních zařízení hostů do sítě.
  • Nejvyšší úroveň bezdrátového zabezpečení WPA/WPA2.
  • Instalace bez CD – do sítě lze snadno připojit další smartphony, tablety či ultrabooky.

Cena a dostupnost

Wi-Fi router NETGEAR Nighthawk X6 (R8000) bude dostupný v síti všech autorizovaných obchodních partnerů společnosti NETGEAR během podzimu 2014 za předpokládanou doporučenou koncovou cenu 5 990 Kč s DPH.

Další článek: Nové osmijádro Core i7-5960X v detailech a testech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,