Experiment Avastu: Co se může stát se ztraceným chytrým telefonem?

Avast Software, výrobce nejdůvěryhodnějšího PC a mobilního zabezpečení na světě, dnes odhalil výsledky experimentu, v rámci kterého Avast rozmístil po městech New York a San Francisco 20 chytrých telefonů a následně sledoval, co se s nimi děje. V každém z obou měst bylo náhodně umístěno deset telefonů. Telefony skončily na různých místech – jeden z nich je stále aktivní v indické Bombaji.

Rozmístění telefonů předcházela instalace tří různých bezpečnostních aplikací na všechna zařízení: bezplatné aplikace Avast Anti-Theft, Lookout Mobile Security a  Clean Master. Na každý telefon byla také zaslána zpráva s kontaktními údaji, kam v případě nálezu telefon vrátit. Z dvaceti telefonů byly pouze čtyři navráceny do Avastu; za zbylými se skrývají zajímavé příběhy.

Ztráty a nálezy

V průběhu pěti měsíců byli analytici Avastu schopni pomocí aplikace Avast Anti-Theft sledovat ztracená zařízení a zaznamenat následující zjištění: 

  • Většina telefonů byla promazána pomocí funkce obnovení továrního nastavení (tzv. factory reset)
  • Avast Anti-Theft byla jedinou aplikací, která obnovu továrního nastavení přežila
  • Jeden telefon cestoval za oceán na nákladní lodi, až se nakonec usadil v Indii, kde je momentálně používán
  • Jeden telefon letěl na ostrov Dominikánská republika
  • Jeden telefon skončil v zastavárně
  • Jeden telefon brázdí s taxikářem ulice San Francisca

„Každý rok lidé ztratí více než 3 miliony telefonů,“ řekl Gagan Singh, prezident mobilní divize Avastu. „Naštěstí nyní mají uživatelé možnost pomocí aplikace Avast Anti-Theft sledovat své ztracené zařízení a získat jej zpět – případně vzdáleně získat svá data nebo je zcela smazat. S přibývajícími osobními daty na našich telefonech je dobré mít k dispozici nástroj, který v případě ztráty telefon pomůže najít nebo z něj alespoň umožní data smazat.“

Poctiví nálezci

Zatímco se většina ztracených telefonů stále někde toulá po světě, čtyři lidé ztracená zařízení Avastu navrátili. Jedním z nálezců byla Quiana W. z New Yorku, která řekla: „Vím, jaké to je ztratit něco cenného, ať už peněženku nebo telefon. Nechtěla jsem, aby ten pocit prožíval i někdo další.”

Avast Anti-Theft uživatelům umožňuje získat zpět ztracené či odcizené mobilní zařízení. Tato bezplatná aplikace k vypátrání ztraceného zařízení využívá GPS, Wi-Fi a mobilní sítě. Uživatelé mimo jiné mohou vzdáleně telefon uzamknout a zabránit tak přístupu k osobním datům a nastavení telefonu, dále také mohou pořídit tzv. “theftie” – neboli fotku osoby, která zařízení odcizila. Aplikace Avast Anti-Theft je k dispozici zdarma a lze ji stáhnout zde.

Další článek: George Boole slaví narozeniny. Vzpomněl si i Google

Témata článku: , , , ,