Průzkum: Do konce roku 2016 vzroste počet firem využívajících Internet věcí o polovinu.

Průzkum poradenské a analytické společnosti Gartner Inc. uskutečněný v listopadu 2015 na vzorku 465 firem z celého světa ukázal, že do konce roku vzroste ve světě počet firem využívajících technologie Internetu věcí (IoT) o polovinu. Celkově tak bude tuto technologii využívat až 43 % firem.

Podle průzkumu již tyto technologie v současnosti využívá 29 % firem. Do konce roku 2016 pak její zavedení plánuje dalších 14 %. Podíl firem na celosvětovém trhu využívajících technologie Internetu věcí tak v průběhu roku 2016 vzroste o polovinu na zhruba 43 %. Na začátek roku 2017 navíc avizovalo dalších 21 % respondentů strategické plány implementace IoT.

Společnost SimpleCell je operátorem, který v České republice buduje mobilní síť pro IoT na technologii francouzské sítě SIGFOX. Managing Partner společnosti SimpleCell Pavel Sodomka komentuje výsledky průzkumu: “Doufáme, že se tohoto trendu ujmou i české firmy. Máme u nás mnoho šikovných lidí v oblasti elektroniky a radiokomunikací. To je i jeden z důvodů proč 14. dubna pořádáme SIGFOX HW Partner Day a vzhledem k tomu, že máme již přihlášeno přes 150 firem, předčil zájem veškerá naše očekávání. Doufáme, že z rozvoje IoT může české ekonomika výraznou měrou těžit. Snažíme se o rychlé a spolehlivé pokrytí  celého území České republiky. Už nyní pokrýváme sítí SimpleCell / SIGFOX 60% obyvatel a do konce roku 2016 to bude 95 %. Na raketově rostoucí zájem o IoT tedy infrastruktura v ČR bude připravena.”  

Více na http://www.simplecell.eu/partnerday/

Hlavními důvody, proč firmy uvažují o používání technologií IoT jsou podle průzkumu snaha o zvýšení efektivity práce, interních firemních procesů spojené se snížením provozních nákladů. Uvedlo to 52 % firem. Zatím pouze 40 % podniků nasazuje tuto technologii k přímému zlepšení služeb na straně zákaznického servisu. V průběhu roku 2016 se však očekává masivní příklon právě k “zákaznickým řešením” pomocí IoT. 

Další článek: Google Kalendář pomůže s cíli. Chcete běhat? Najde ideální čas

Témata článku: