Amazon v Brně nebude, v Dobrovízi už si ale hledá zaměstnance

Amazon loni rozjel své aktivity v České republice. Nejednaly se přitom spuštění služeb pro české zákazníky, ale výstavby distribučních překladišť. Měla u nás vzniknout dvě, nakonec to bude prozatím jen jedno. Po zdlouhavých peripetiích už je jasno – hala Amazonu bude stát v Dobrovízi, druhá plánovaná v Brně ale postavena nebude.

Vstup Amazonu do Česka vzbudil pochopitelnou názorovou rozepři. Na jedné straně jsou stovky nových pracovních míst a zakázky pro místní stavební firmy, na druhé zvýšená kamionová doprava v lokalitě, haly nevídaných rozměrů a někteří se odvolávali i na zvěsti o náročných pracovních podmínkách zaměstnanců Amazonu v Německu s tím, že taková pracovní místa zas takovou výhrou nebudou.

Klepněte pro větší obrázek 
Tim Collins, evropský šéf Amazonu, odpovídal na otázky v rozhovoru pro E15.cz

V Dobrovízi proti stavbě dokonce vzniklo občanské sdružení a vypadalo to, že stavba bude neprůchodná, dopadlo to ale kompromisem. Hlavní výtkou bylo totiž zvýšení dopravy v obci, které v kompromisním návrhu vyřeší obchvat postavený současně s halou. Amazon už na něj složil příspěvek 50 milionů korun. Mít sklad ve strategické lokalitě blízko ruzyňského letiště mu za to stálo. Nestihne se pouze termín. Amazon chtěl mít halu postavenu už letos, stane se tak ale až příští rok. Nicméně dle ČTK si už hledá zaměstnance. 

To v Brně bylo jednání těžší, místní zastupitelstvo totiž stavbu haly v průmyslové zóně kvůli chybějícímu napojení na dálnici zrušilo. Také zde se nakonec podařilo přijít s návrhem, jak dopravu řešit a potřebné napojení na dálnici zafinancovat. I přesto však hlasování ani napotřetí neprošlo. Reakce magistrátu a kraje byly poté rozpačité, začalo se paradoxně hlasitě mluvit o promarněné příležitosti a nadbíhat Amazonu s dalšími návrhy. To už ovšem nepomohlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tak se pracuje ve skladu Amazonu. Chce to dobrou organizaci, pořádek a zdravé nohy. Více v reportáži E15.cz

Jak nyní potvrdil ředitel Amazonu pro Evropu Tim Collins v rozhovoru deníku E15, v Brně už nyní se stavbou haly nepočítá. Ve vzdálenější budoucnosti by se sice do Brna rád vrátil, protože je to podle něj strategicky vhodné místo, ale aktuálně Amazon potřebuje rychle dořešit své logistické potřeby. I kdyby v Brně hlasování na počtvrté prošlo, měl by obavy z jiných obstrukcí. A hala přitom musí stát rychle.

Ale dobrá zpráva na závěr. Na přímou otázku, zda si někdo ze zodpovědných radních řekl o úplatek, měl Tim Collins jednoznačnou odpověď – ne. Méně potěšující je však z pohledu zákazníků odpověď na to, zda se v dohledné době dočkáme i českého webu Amazonu. Jednou prý určitě, ale zatím nelze odhadnout, kdy. To je ale na druhou stranu dobrá zpráva pro provozovatele českých e-shopů, pro které by byl Amazon tvrdou konkurencí. 

Diskuze (3) Další článek: V Turecku už není blokovaný Twitter. Uvolnění přišlo až po volbách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,