Master Internet v Brně otevřel nové datacentrum, má unikátní chlazení

V Brně vyrostlo nové datacentrum. Má ho na svědomí Master Internet a společně s Dellem a Intelem si na něm vyzkoušeli implementaci nejnovějších technologií. Tou nejzajímavější je způsob chlazení, stačí totiž venkovní vzduch.

Přesněji byly uvedeny do provozu dva nové datové sály, které byly vybudovány ve stejné budově, ve které už Master Internet datacentrum má. Jedná se o sedmipodlažní budovu bývalého strojního závodu, která je díky svému bývalému účelu dostatečně dimenzovaná a zátěž serverového vybavení snese. Nové sály jsou však zajištěny zcela odděleně od stávajícího datacentra, mají vlastní nezávislé napájení, konektivitu i nasazené technologie. V podstatě se tedy jedná o kompletně nové, druhé datacentrum ve stejné budově.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zvenku je to nepříliš vzhledná průmyslová budova, uvnitř však najdete nejmodernější techniku • mřížky místo oken v předposledním patře jsou kryty přívodu a odvodu vzduchu datacentra.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nové sály jsou zatím poloprázdné, nachystané na nové serverové přírůstky. Základem je zdvojená podlaha s připraveným systémem chlazení a shora pak systém hašení • pohled na druhou stranu místnosti už odhaluje, že tu zas tak pusto není. První větší zákazník tu má vlastní zaklecovanou uličku se svými racky, další ulička je připravena vzadu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Studený vzduch se vhání podlahou do zaizolované uličky, samotnými racky pak prochází ven. Proto ještě zvláštní izolace uliček a zajištění dveřmi.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hardware stále v zátěži, to je trvalé riziko požáru, který by mohl napáchat obrovské škody. Proto všudypřítomné detektory kouře a hasící systém.

Na novém datacentru je zajímavé už to, že je umístěno v šestém patře výškové budovy. Zpravidla datacentra najdeme v přízemí či suterénu budov. Umístění tak přímo nahrávalo využití technologie Fresh Air 2.0 od Dellu, která umožňuje chlazení venkovním vzduchem i bez klimatizace. Jednotky Liebert Economizer přivádí přes dvoustupňovou filtraci vzduch z venkovního prostředí přímo do zdvojené podlahy datového sálu, množství přiváděného vzduchu se řídí podle jeho teploty.

Sály jsou navrženy jako vysokoteplotní. Standardně se v teplých uličkách udržuje teplota 29°C, ale je možné ji dočasně zvýšit. Nasazené servery jsou připraveny pracovat až při 45°C.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jednotky pro zpracování vzduchu jsou tu hned tři. Střídají se v chodu a dvě jsou vždy záložní. 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Osazený rack pro cloudové služby nabízené Masterem.

V menším sále o kapacitě více než čtyř desítek racků vyhrazeném pro potřeby Masteru našly své místo především dedikované servery Dell PowerEdge R320 v různých konfiguracích. Umístěny jsou v něm i cloudové platformy OpenStack a VMware s novou SAN na bázi technologie FCoE (Fibre Channel over Ethernet). Vše pohání procesory Intel Xeon inovované řady E5. Druhý sál je pak určen pro housingové zákazníky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Venkovní kontejnery se záložními agregátory. Dvě nové trafostanice se ještě vešly přímo do budovy (v přízemí).

Z pohledu síťové infrastruktury jsou nové sály postaveny na ethernet fabric architektuře L3 leaf-spine a disponují standardem 40 Gb Ethernet. Zabezpečení zajišťuje zařízení Radware DefensePro x420, které díky průběžné analýze standardního provozu dokáže infiltrovat útoky a jiné anomálie.

Z hlediska zajištění zaujme vybudování dalších dvou vysokonapěťových trafostanic s nezávislým napájením, samozřejmostí jsou záložní baterie pro pokrytí prvních minut případného výpadku a dále čtveřice dieselagregátů pro další provoz. 

Diskuze (2) Další článek: Na web unikl další build Windows 10 10147 s vylepšeným MS Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,