Tvůrci fenoménu Angry Birds se chystají vstoupit na veřejnou burzu

Společnost Rovio se proslavila hlavně s rozmachem chytrých mobilních telefonů v éře iPhonů, kdy vytvořila dnes již legendární herní značku Angry Birds, která skvěle využívala možnosti nových dotykových multitouch displejů.

Od roku 2009, kdy byla představena první hra série Angry Birds, bylo na trh uvedeno spoustu dílů, které měly i tematické propojení s další značkou (Angry Birds Star Wars, Transformers a podobně) a v plánu jsou pochopitelně i další díly. Rovio se dokonce pustilo i do animovaného celovečerního filmu Angry Birds Movie, který sice v záplavě konkurence nebyl takovým trhákem, ale zvedl prodeje samotných her. Na rok 2019 se dokonce chystá druhý díl.

Podle informací webu Bloomberg se většinový vlastník Rovio - Kaj Hed, který je spoluzakladatelem a vlastní 70 % společnosti, rozhodl dostat firmu Rovio Entertainment na veřejnou burzu. Důvodem je získání finančních prostředků od investorů v očekáváné hodnotě kolem 400 milionů dolarů, což by znamenalo celkové ohodnocení společnosti na 2 miliardy dolarů.

Společnost za minulý rok vykázala příjem 190 milionů Eur, což je o 34 % více než v roce 2015 (EBIT ale jen 17,5 milionů Eur). Vstup by se mohl uskutečnit už příští měsíc, přičemž otázka případného nákupu akcií bude záležet na tom, zda lze předpokládat, že se Roviu s novou finanční pomocí podaří vymyslet kromě Angry Brids i nějakou další novou a takto úspěšnou značku. S příchodem rozšířené reality ale může posunout i stávající hry ze série Angry Birds na novou úroveň, takže uvidíme.

Váš názor Další článek: V Česku startuje Facebook Marketplace. Aukro, Bazoš a Sbazar dostanou silnou konkurenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,