10 největších výrobců čipů na světě: Čínskou firmu mezi nimi nenajdete

  • Mezi největšími světovými výrobci čipů překvapivě stále není Čína
  • V Číně se vyrábí většina počítačů, ale čipy do nich přichází odjinud
  • Náročnou výrobu nejlépe zvládají Jihokorejci a Američané

11. a další pozice... tam někde je SMIC

Čína je v očích mnoha lidí technologickým lídrem dneška. Vyrábí se tu většina počítačů, telefonů a spotřební elektroniky. Jenže vývoj a výroba základních technologií elektroniky je něco úplně jiného než montování finálních produktů, a tak čínskou firmu nenajdeme ani v prvním desítce největších světových výrobců čipů.

Čína se nyní snaží za podpory mohutných státních investic svou ztrátu dohnat. Aktuální obchodní válka s USA však odhalila, že na tom Čína není až tak dobře, jak by se mohlo zdát. Technologický veleobr Huawei má sice náskok v technologiích 5G, ale samotné čipy, bez kterého by jeho elektronické obvody nefungovaly, si vyrobit neumí. Největším čínským výrobcem samotných čipů je SMIC. 

SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) je čínský výrobce čipů, ale jak uvádí aktuální analytický průzkum, je ve vývoji stále čtyři až pět let pozadu oproti současným lídrům z Jižní Koreje, USA, Japonska a Tchaj-wanu (Čínská lidová republika sice Tchaj-wan prohlašuje za svou součást, ale fakticky tomu tak není).

Klepněte pro větší obrázek 
Sídlo SMIC v Šanghaji

Čína se ale snaží vše velmi rychle dohnat. Investuje obrovské částky do moderních technologií, mezi kterými je právě i vývoj a výroba čipů. Například pro superpočítačový segment si už Čína začala vlastní čip vyvíjet v roce 2001 a u modelu Sunway SW26010 s 260 jádry a frekvencí 1,46 GHz držela pár měsíců v roce 2018 pozici nejvýkonnějšího superpočítače na světě – Sunway TaihuLight. Problém ale nastal se spotřebou, která je u tohoto superpočítače kolem 15 MW. Konkurenční superpočítače už dnes mají dvojnásobný výkon a spotřebu pod 10 MW.

Cílem čínské vlády je posunout výrobu vlastních polovodičů tak, aby se zbavila závislosti na zahraničních firmách. Zároveň hodlá převzít roli vůdčího dodavatele čipů pro globální trh. I s velkými investicemi a přebíráním zkušených lidí to však bude mít těžké, díky silnému konkurenčnímu boji totiž průběžně inovují i současní lídři.

A které firmy jsou vlastně aktuálně největšími výrobci čipů? Podívejte se na žebříček v následujících kapitolách! 

Diskuze (35) Další článek: Nový typ superrychlé neuronové sítě vychází z principů lidského mozku a možná spustí novou revoluci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,