16 aplikací pro Windows 8, které otevřít v novém roce

Oslovili jsme čtenáře, aby doporučili užitečné užitečné aplikace pro Moderní prostředí ve Windows 8. Udělali jsme výběr těch nejčastěji zmiňovaných a přidali i něco svého.
Kapitoly článku

S rostoucím počtem počítačů s Windows 8 roste i počet aplikací ve Windows Store. Jelikož si Microsoft s kvalitou těchto aplikací hlavu příliš nedělá, udělali jsme malý výběr těch opravdu užitečných, které stojí minimálně za vyzkoušení. Nabídka aplikací je stále malá ve srovnání s nabídkou tabletových aplikací pro iOS nebo iPad. Nicméně podobný přehled aplikací pro Windows 8 jsme dělali před rokem a je potěšující, že se možnosti výběru užitečných aplikací citelně rozšířily. Nechte se inspirovat.

Užitečné nástroje

To základní najdete už předinstalované ve Windows 8 - tedy e-mailový klient, adresář a kalendář. Jsou to docela dobře použitelné aplikace spolupracující přes standardní protokoly. Mnohé další z předinstalovaných nástrojů si zaslouží hned odinstalovat, nicméně teď doporučíme, které mají smysl a které se hodí doinstalovat.

Hodiny

Základní věc, jako je všudypřítomné zobrazení času v prostředí Metro chybí. Můžeme ale sáhnout po aplikaci třetí strany. Jednoduchá aplikace na své živé dlaždici zobrazí aktuální čas, datum nebo ručičkové hodiny. Záleží už jen na vás, jak si vzhled přizpůsobíte a skombinujete. Lze si dokonce navolit, jak se změní zobrazení při změně velikosti dlaždice.Další zajímavé vychytávky jsou alarm a odpočítávání času. Jednoduše zvolíte, za jak dlouho nebo kdy se má alarm spustit a v zadaný čas vás upozorní systémová hláška doprovázena zvukem.

celkový přehled o alarmech a odpočítávání.pngmožnosti rozšíření aplikace.pngstopky.png
Celkový přehled o nastavených časech • Možnosti rozšíření aplikace • Stopky

Za poplatek 30 Kč se vytratí reklama a bude vám umožněno přidat si více živých dláždic do Metra nebo nastavit více časovačů. Pokud si zakoupíte plnou verzi aplikace Hodiny+, která stojí 60 Kč, nejste nijak omezeni ani reklamou, ani počtem dlaždic.

Odkaz do Windows Store: Hodiny

gTask HD

Synchronizace emailů a kalendáře není s výchozími aplikacemi ve Windows 8 problém. Aplikace pro synchronizaci úkolů s účtem od Googlu však ve výchozí nabídce chybí. Na pozici task managera aspiruje tato nenápadná aplikace od Katons. Zvládne podúkoly, třídění podle názvu, času nebo uživatelské řazení přesouváním prstem. Podporuje více seznamů. Ve verzi zdarma je počet seznamů omezen na dva a můžete do nich zadat pouze sedm úkolů. Komu by tento počet nestačil, může si za 70 Kč zakoupit plnou verzi, která je neomezená.

placení.png task.png
Výzva, která se zobrazí při pokusu o přidání dalšího listu úkolů • Zobrazení úkolů 

Odkaz do Windows Store: gTask HD

NextGen Reader

Uživatelé RSS čtečky Feedly jistě ocení kvalitní aplikaci, která nabídne propojení s jejich účtem a přehledné zobrazení zpráv z vybraných webů. Třídění je stejné, jaké si nastavíte na svém účtu Feedly. Můžete si zobrazit všechny články nebo pouze články z konkrétních webů, případně skupin webů.

Dark Theme.jpg Light Theme.jpg
Můžete si vybrat z tmavého a světlého tématu.

Aplikaci lze na 30 dní vyzkoušet zdarma, po zkušební lhůtě si však musíte zakoupit plnou verzi za 30 Kč.

Odkaz do Windows Store: NextGen Reader

Evernote

Geniální systém pro správu poznámek všeho druhu má podporu všech nejrozšířenějších platforem nevyjímaje Windows 8. Aplikace se bezvadně ovládá dotyky, jen je bohužel docela omezená z hlediska editačních funkcí, a tradičně je dostupná zdarma. Evernote vydělává na prémiových uživatelských účtech s rozšířenými funkcemi.

Evernote 1.png Evernote 2.png
Evernote pro Windows 8 je přehledný a dobře se ovládá dotyky, bohužel váznou editační funkce

Odkaz do Windows Store: Evernote

OneNote

Konkurence pro Evernote od Microsoftu má trochu širší možnosti tvorby poznámek. V jistých případech může jednoduchost dotykové verze přinést více užitku než ta desktopová, která je součástí Office a překypuje funkcemi. Data se synchronizují skrze SkyDrive.

Nabídka úprav.jpg Ukázka dokumentu.jpg
Vše se obsluhuje z kruhové nabídky.

Odkaz do Windows Store: OneNote

Skype

Skype pro Metro je zjednodušenou verzí klasického Skypu pro desktop. Desktopový Skype byste totiž jen těžko ovládali prstem na 7" dotykové obrazovce. Pro základní úkony naprosto dostačuje dotyková verze. Sice nenabídne tak široké možnosti nastavení, ale volání a chatování je s ní stejně pohodlné jako s klasickým Skypem. Aktivní hovor se nevypne ani přechodem na plochu a aplikace je bezvadně integrována do systému.

chat.png úvodní obrazovka.png
Chat •  Úvodní obrazovka s oblíbenými kontakty

Odkaz do Windows Store: Skype

Facebook a Twitter

Bylo až trochu ostudou, že na Windows 8 nebyla tak klíčová aplikace, jako oficiální klient pro Facebook. To bylo na podzim konečně napraveno. Aplikace nabízí to, na co jsme zvyklý ze smartphonu nebo tabletu. Na levé straně se nachází nabídka, která ovládá zobrazení v hlavním okně. Pravý sloupec ukazuje vždy chat s přáteli. Šikovné je propojení upozornění z facebooku s výchozími upozorněními ve Windows 8.

cha.jpg news feed.jpg
Chat • News Feed

Na novinku vás upozorní vyskočení okénka v pravého horním rohu obrazovky. Snadno se dá nastavit, na jaký druh aktuality chcete být upozorněni, případně je úplně vypnout. Ve Windows 8.1 se obzvlášť hodí pustit si aplikaci jen v úzkém pruhu na okraji obrazovky.

A prakticky to stejné platí i pro oficiální aplikaci Twitteru, na kterou se také dlouho čekalo. Rovněž je jednoduchá a nabízí to, co v telefonech. Chcete-li mít stálý přehled, zaparkujte ji k okraji obrazovky.

Odkaz do Windows Store: Facebook, Twitter

Počasí

Ne vždy je potřeba pro kvalitní aplikaci chodit do Windows Store. Některé aplikace, které jsou ve Windows již předinstalovány, totiž bohatě splní svůj účel. Například aplikace Počasí, která nabízí předpověď až na 10 dní dopředu a mnoho dalšího. Microsoft ji přitom průběžně aktualizuje. 

denní rozpis.png Domovská stránka.png
Denní detail • Úvodní obrazovka
družice.png Lyž střediska.png
Družicové snímky • Sněhové podmínky v lyžařských střediscích

Na úvodní obrazovce se vždy zobrazí pozadí, které koresponduje s aktuálním počasím v daném městě. Po kliknutí na konkrétní den se zobrazí více informací a rozpis teplot na jednotlivé hodiny. K dispozici jsou teplotní grafy nebo snímky z družice. Zajímavé je také porovnání s počasím v minulosti. V zimním období se zobrazí aktuální sněhové podmínky v blízkých lyžařských střediscích.

Odkaz do Windows Store: Počasí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,