Procesory | Mobilní telefon | MediaTek

5G bude levné. Měl by tomu pomoci nový procesor MediaTek Dimensity 800

Samsung a Qualcomm již mají ve svém portfoliu čipy s podporou 5G sítí, takže je logické, že ani tchajwanská firma MediaTek nechce zůstat pozadu. V Las Vegas proto oznámila nový procesor Dimensity 800, který je určen pro zařízení střední třídy. 5G by se tak mělo stát dostupnější a přestane být výsadou jen prémiových telefonů.

Čip s osmi jádry je vyráběn 7nm procesem a všechna jádra mají maximální taktovací frekvenci 2 GHz. Zajímavé je jejich rozdělení: Dimensity 800 má čtyři výkonnější jádra Cortex-A76 a čtyři méně výkonná Cortex-A55, zatímco Qualcomm ve střední třídě obvykle nabízí dvě výkonnější a šest méně výkonných jader, případně sestavu 1+1+6.

MediaTek Dimensity 800

Papírově by tedy novinka od MediaTeku mohla poskytovat o něco vyšší výkon v operacích prováděných více jádry. Ve srovnání se Snapdragonem 765G však rozdíly ukáže až praxe, neboť čip od Qualcommu má jedno výkonné jádro Cortex-A76 na 2,3 GHz, druhé Cortex-A76 na 2,2 GHz a šest jader Cortex-A55 na 1,8 GHz. V okamžitém výkonu na jednom jádře tak může být procesor od Qualcommu rychlejší.

V oblasti grafiky sází nový čipset na nejnovější technologii v podobě akcelerátoru Mali-G77 se čtyřmi jádry. Výkon procesoru a grafiky umožňuje podporu obnovovací frekvence 90 Hz na obrazovkách s rozlišením Full HD+.

Slibovanou konektivitu v sítích páté generace zajišťuje integrovaný 5G modem Helio M70. Ten slibuje teoretické přenosové rychlosti až 3,5 Gb/s při downloadu a 1,2 Gb/s při uploadu. Nutno podotknout, že neobsahuje podporu duální SIM 5G + 5G. Jednou z výhod by měla být nižší spotřeba energie při práci v sítích páté generace.

Další vlastnosti nového čipu

V zařízeních střední třídy je stále důležitější kvalita pořizovaných fotografií. V tomto směru MediaTek Dimensity 800 přináší podporu fotoaparátu s rozlišením až 64 Mpx, případně duálního foťáku s rozlišením až 32 + 16 Mpx. Mezi další funkce patří redukce šumu, záznam v HDR 4K, HDR s umělou inteligencí a automatická detekce obličeje.

Prvních zařízení s čipem MediaTek Dimensity 800 bychom se dle výrobce měli dočkat v první polovině roku 2020. V tuto chvíli nejsou k dispozici informace o cenách, za které bude novinka prodávána, takže nelze ani odhadovat cenu zařízení s tímto hardwarem.

„MediaTek již uvedl své řešení pro špičkové 5G telefony v podobě čipu Dimensity 1000 a čipsetem řady 800 přináší 5G do střední třídy,“ uvedl vedoucí pro bezdrátové technologie TL Lee, který dodal, že „Každý by měl mít přístup ke skvělé technologii.“

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (1) Další článek: Freesync třikrát jinak: AMD rozšiřuje funkci na synchronizaci obrazu o verze Premium a Premium Pro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,