Airbus ukázal futuristický interiér svého autonomního létajícího taxíku Vahana

Automatické létající dopravní prostředky spadaly ještě před několika lety do říše sci-fi. Stále více firem ale vidí v tomto segmentu velkou příležitost, kterou si nechtějí nechat ujít. Své místo mezi průkopníky má i francouzský Airbus, který odhalil, jak bude vypadat interiér jeho stroje Vahana.

Na podobných projektech se stejným cílem pracují značky jako Lilium, Uber, Toyota, Boeing, ale i řada dalších. Bude jistě zajímavé sledovat, kdo přijde s reálně použitelným řešením, které by mohlo vyřešit stále rostoucí objem osobní dopravy.

Airbus Vahana Alpha

Airbus již několik let pracuje na projektu Vahana Alpha, což má být jednomístný stroj s vertikálním startem a přistáním. Prototyp s označením One absolvoval svou první letovou zkoušku počátkem loňského roku a od té doby se vznesl více než padesátkrát.

Tento týden byl představen Airbus Vahana Alpha Two – druhé plnohodnotné demonstrační letadlo, které je současně první s kompletním interiérem. Minimalistický kokpit odpovídá záměru a autonomním schopnostem stroje. „Úkolem“ přepravovaného pasažéra bude pouze kochat se výhledem.

Jediným prvkem v interiéru je obrazovka s vysokým rozlišením, na které se bude ukazovat trasa letu a další informace související s cestou. Kromě ní je v kokpitu, krytém vyklápěcím sklem, už jen sedačka pro přepravovanou osobu.

Létající taxi

Vahana Alpha je vybavena osmi vrtulemi poháněnými elektřinou, umístěnými na čtyřech naklápěcích křídlech. Stroj by měl být schopen urazit na jedno nabití vzdálenost až 100 kilometrů. Orientaci a sledování okolního prostoru zajišťuje kromě několika kamer také radar a lidar.

Úvodní testy údajně proběhly dobře – stroj se během nich několik vteřin vznášel ve výšce asi pět metrů nad zemí. Stále je ale potřeba další vývoj a testování, než bude připraven na létání s cestujícími na palubě.

Dle tiskové zprávy se projekt Vahana snaží „demokratizovat osobní lety a reagovat na rostoucí potřebu městské mobility díky využití nejnovějších technologií v oblasti elektrického pohonu, ukládání energie a strojového vidění“.

Váš názor Další článek: Všechny nové drony DJI získají ADS-B a firma zatočí s piráty nebes

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,