Akcie Facebooku zažily ohromný pád. Mark Zuckerberg chudl tempem tří miliard korun za minutu

Facebook zveřejnil finanční výsledky svého hospodaření za poslední tři měsíce. Čísla vypadají na první pohled skvěle, přesto akce firmy reagovaly prudkým pádem. Jedná se o jeden z největších propadů akcií jakékoli firmy na burze v novodobé historii. Silně poznamenal i jmění Marka Zuckerberga, které leží právě především v akciích Facebooku.

Meziroční růst tržeb o 42 % by pro většinu firem byl skvělý výsledek, ale pro Facebook je to velmi slabý výsledek a pod očekáváním analytiků. Je to nejpomalejší tempo růstu za poslední tři roky. Navíc se snižuje i tempo přírůstků nových uživatelů, který je pouze o 11% více oproti loňskému roku a v Evropě se dokonce začal počet uživatelů snižovat.

Klepněte pro větší obrázek
Aktuální průběh ceny akcií Facebooku

K číslům se přidávají i následky skandálu s Cambridge Analytica a přísnější legislativa na ochranu soukromí GDPR. Pro Facebook to znamená vyšší provozní náklady na zajištění dostatečné kontroly obsahu sociální sítě, zároveň však ohrožení příjmů z reklamy, která ztrácí některé možnosti přesného zacílení. Do výsledku se promítl i sílící dolar, který tak snižuje příjmy ze zahraničí.

Mark Zuckerberg se k výsledkům své firmy vyjádřil v tom smyslu, že se nyní nesoustředí na krátkodobý maximální profit, ale dlouhodobou a trvalou ziskovost.

Šéfa Facebooku se přitom aktuální vývoj silně dotýká – jeho jmění je postaveno především na vlastnictví velkého množství akcií Facebooku. Strmý pád jejich ceny zajistil, že Mark Zuckerberg přišel během dvou hodin o 17 miliard dolarů, což je v přepočtu cca 370 miliard korun. Jak upozornil ekonom Lukáš Kovanda na Twitteru, Mark Zuckerberg chudl tempem tří miliard korun za minutu, což je dost možná historický rekord v rychlosti chudnutí.

Další prognózy jsou nelítostné, tempo růstu Facebooku se bude dále snižovat, ať už po stránce finanční, tak co se nových uživatelů týče. Velká jízda je podle všeho u konce a i Facebook je nakonec důkazem, že růst nemůže pokračovat věčně.

Diskuze (11) Další článek: Nové osmijádro Core i9-9900K poběží až na 5 GHz. Intel vyřešil přehřívání pájeným spojem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,