Amazon spouští vlastní dovážkovou platformu SWA, bude konkurovat přímo UPS a FedExu

Po delším čekání se stalo to, co se dalo předpokládat – Amazon spouští vlastní dovážkovou službu pro převoz balíků všeho druhu a bude tak konkurovat zaběhlým velkým firmám v tomto oboru.

„Shipping with Amazon“ neboli ve zkratce SWA je název nové dovážkové platformy, ke které již Amazon směřoval nějakou dobu. Jeho zkušenosti v oblasti efektivní logistiky v rámci celého světa jednoduše zužitkuje do dalšího typu navazujícího byznysu, kterému vládnou „staré“ platformy jako jsou americké společnost UPS a FedEx.

SWA se bude rozjíždět postupně, nejprve se v následujících týdnech začne v Los Angeles a v průběhu roku pak v dalších amerických městech. Platforma bude zahrnovat vlastní řidiče a dodávky (Amazon má ale pronajatou i leteckou dopravu), přičemž systém bude převážet zboží jak přímo ze skladů k zákazníkovi, tak i přímo od vybraných obchodníků k zákazníkovi, což bude v mnohých případech ještě efektivnější, než přestup přes sklad Amazonu.

Jak je u Amazonu zvykem, ceny dopravy budou extrémně nízké, i pod hranicí nákladů, což bude znamenat velký problém pro stávající logistické firmy. Právě zmíněným hlavním konkurentům (FedEx a UPS) tak po oznámení okamžitě klesla cena akcií o více než 5 %.

Lze očekávat, že Amazon bude po USA mířit na další trhy, včetně Evropy. S takto silnou a efektivní konkurencí se tak budou muset vypořádat i lokální logistické firmy a to bude opravdu těžké. Takový gigant jako je Amazon má totiž takřka „neomezené“ množství peněz a buduje moderní a efektivní infrastrukturu, která bude znamenat použití nízkonákladových technologií, kterým nebudou moci stávající firmy bez inovací konkurovat cenou a pravděpodobně ani dalšími parametry – rychlostí či kvalitou.

Typickým příkladem je nejen použití elektromobilů, ale také dronů, které si Amazon už několik let vyvíjí sám a plánuje je již brzy použit pro dodávku malých a lehkých balíků z blízkých skladů v rámci omezené lokality třeba i do 15 minut.

Diskuze (1) Další článek: Robotický pes od Boston Dynamics nově dokáže otvírat dveře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,