Amazon zaznamenal díky koronaviru rekordní růst příjmů. Lidé si mnohem více objednávali přes internet

Ve většině zemí postihnutých koronavirem byla v nějakém formě vyhlášena karanténa, což vedlo ke zvýšenému zájmu o nakupování přes internet. Těžily z toho vybrané e-shopy a samozřejmě i ten celosvětově největší – Amazon.

Za první tři měsíce tohoto roku Amazon dosáhl na rekordní příjem 86,7 miliardy dolarů, což je obrovský meziroční růst o 25 %. V tako velkém objemu je to skutečně neuvěřitelný růst. Hlavní „horečku“ s nakupováním přitom Amazon zaznamenal až začátkem března, protože na hlavním trhu – USA, byla omezení vyhlášená o něco později než v jiných zemích.

Amazon si dlouhou dobu držel takřka nulový zisk, nebo byl i v menší ztrátě, protože vše masivně investoval do rozšiřování a inovaci skladových a distribučních technologií. V poslední době už si ale „nechává“ minimální zisk, který byl v prvním čtvrtletí „jen“ 2,5 miliardy dolarů, což je o miliardu dolarů méně než ve stejném období minulý rok.

Klepněte pro větší obrázek

Amazon už má 8% tržní podíl v online reklamě, zatímco Facebook a Google mají dohromady 54 %. Pokud jde o hlavní rozdělení příjmů, je to poměrně srovnatelné – 42 miliard dolarů dolarů za prodej produktů a 34 miliard dolarů za služby (převážně AWS, Amazon Prime).

Vzhledem k tomu, jak Amazon těží z karantény, lze předpokládat, že by výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku měly dopadnout ještě lépe ve srovnání s minulým roem. Odhad Amazonu pro další čtvrtletí je kolem 75 až 81 miliard dolarů s tím, že očekává ztrátu.

Diskuze (3) Další článek: Povrchy mohou být před koronavirem ochráněny až 90 dnů, umožní to nově vyvinutá dezinfekce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,