AMD FreeSync: konkurence G-sync bez nutnosti drahého hardwaru [CES]

O technologii G-sync od Nvidie jsme psali v podrobném článku. Jedná se o plynulou synchronizaci frekvence zobrazování obrazu grafickou kartou a monitoru. Nvidia sice v rámci ovladačů řeší časování na svých grafických kartách, v případě monitorů je ale nutné přidat další specializovaný a drahý hardware, což zvyšuje celkovou cenu. Navíc je řešení poté kompatibilní pouze s kartami od Nvidie.

AMD v této oblasti dlouho mlčelo, na CESu ale ukázalo vlastní formu plynulého obrazu s označení FreeSync. Technologií je vlastně pouze softwarová úprava v ovladačích a v rámci displeje AMD využívá pomalu se rozšiřující standard VBLANK, který slouží primárně pro snížení spotřeby energie displeje snižováním frekvence zobrazování obrazu.

A právě pomocí rychlé úpravy intervalů VBLANK je schopno AMD nabídnout podobně plynulý obraz jako Nvidia s G-sync. AMD ukazovalo FreeSync na již dostupných noteboocích Toshiba Satellite, které VBLANK podporují a dle ohlasů to fungovalo poměrně dobře. Vzhledem k fázi vývoje bylo ale demo omezené na 30 snímků za sekundu.

AMD nabídne podporu FreeSync v ovladačích svých grafických čipů zdarma a pokud se tedy technologie VBLANK rozšíří, o což se snaží například i Intel, lze čekat určitě větší rozšíření, protože oproti G-syncu od Nvidie není nutné monitor osazovat velkým a drahým kusem hardwaru.

Jednou z výhod je i to, že díky grafickému čipu Radeon v obou nových herních konzolí Playstation 4 a Xbox One se teoreticky můžeme dočkat podpory i u nich. Stále však bude nutné mít ještě podporu technologie VBLANK na straně televize nebo monitoru.

Nepřehlédněte další zajímavé novinky z veletrhu CES 2014

Diskuze (2) Další článek: Zotac Zbox nano ID67: levný počítač v krabičce s Haswellem [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,