AMD rekordně vzrostl příjem o 40 %. Stále ale hodně investuje do vývoje

AMD zveřejnilo finanční výsledky za první čtvrtletí letošního roku a čísla předčila očekávání. A to i přes to, že od února už postupně začala celosvětová ekonomika pociťovat nervozitu kvůli koronaviru.

AMD se podařilo vygenerovat za první tři měsíce roku 2020 příjem 1,79 miliardy dolarů, což je neuvěřitelný 40% skok oproti stejnému období v minulém roce. AMD zlepšilo i marži na 46 %, což je nejvíce za posledních osm let. Zisk byl 222 milionů dolarů, zatímco v minulém roce to bylo pouze 62 milionů dolarů.

Při srovnání s minulým čtvrtletí ale AMD klesl zisk, takže lze vidět, že stále poměrně hodně investuje do vývoje. Nelze se tomu divit – tento rok chystá nové výkonné grafické karty, nové čipy pro oběh velké herní konzole a také nové serverové a desktopové procesory s architekturou Zen 3. Má rovněž rozjeté plány už na Zen 4 i Zen 5.

Podrobnosti a grafy najdete v prezentaci v galerii výše

Hlavním důvodem růstu obratu i zisku byl prodejní úspěch u serverových procesorů Epyc a desktopových Ryzenů s architekturou Zen 2. Mobilní Ryzeny byly uvedené teprve nedávno, takže zda budou mít na trhu úspěchu, se dozvíme teprve v nadcházejících čtvrtletích.

V příštím čtvrtletí AMD očekává obrat kolem 1,85 miliardy dolarů s mírně nižší marží 44 %. Vše ale bude záležet na tom, jak se trh bude kvůli koronaviru dále vyvíjet.

Diskuze (12) Další článek: ELONOVINKY: Satelity Starlink zaplňují oblohu. Co s tím bude SpaceX dělat?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,